Symantec Internet Security Threat Report meldt toename in cyberaanvallen, gericht op e-commerce en webapplicaties

Symantec

Nederland op plaats tien uitvalbases voor cyberaanvallen

Leiden, 20 september 2004 -

Symantec (Nasdaq: SYMC), wereldwijd leider in informatiebeveiliging, presenteert vandaag het Internet Security Threat Report. Dit zesde, halfjaarlijkse rapport geeft een analyse van trends weer op het gebied van cyberaanvallen, kwetsbaarheden en kwaadaardige code voor de periode van 1 januari 2004 tot 30 juni 2004.

Nederland staat voor de tweede maal in de geschiedenis van het rapport in de top tien van landen wereldwijd waar de meeste aanvallen vandaan komen. Net als voorheen waren systemen in de Verenigde Staten de grootste bron van aanvallen; in het eerste half jaar van 2004 was 37% van alle aanvallen afkomstig van systemen in de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staan China en Canada met beide een aandeel van bijna 6%. Nederland staat op de tiende plaats met een aandeel van 2%.

Dit nieuwste Internet Security Threat Report toont aan dat schadelijke code makkelijker en sneller wordt geschreven dan ooit, terwijl er meer uitgekiende aanvallen plaatsvinden voor financieel gewin, zegt Arthur Wong, vice president Symantec Security Response en Managed Security Services. Kwetsbaarheden in software en internetaanvallen blijven de grootste zorg voor bedrijven en individuele personen. Door uitgebreid en accuraat over internetbedreigingen te publiceren, bieden wij de beveiligingsmarkt de informatie die zij nodig hebben om systemen effectief te beveiligen, nu en in de toekomst.

Belangrijkste conclusies

Meer bedreigingen voor e-commerce: In de eerste helft van 2004 was de e-commercebranche het grootste doelwit. Bijna 16% van de aanvallen was hierop gericht. Dit is een stijging van 400% vergeleken met de 4% die werd gerapporteerd in de zes maanden daarvoor. Deze stijging kondigt mogelijk een verschuiving aan van aanvallen gemotiveerd door de kick van de bekendheid, naar aanvallen gemotiveerd door een financieel gewin. Deze theorie wordt verder ondersteund door de stijging in het aantal phishing-aanvallen en spyware die is ontworpen om vertrouwelijke informatie te stelen.

Stijging aantal aanvallen tegen webapplicaties: Webapplicaties zijn een steeds aantrekkelijker doelwit voor aanvallen omdat ze wijdverspreid zijn binnen organisaties en relatief eenvoudig te misbruiken zijn. Via webapplicaties kunnen aanvallers toegang krijgen tot het beoogde systeem door simpelweg in de computer van de eindgebruiker in te breken. Op deze manier worden de traditionele beveiligingsmaatregelen gepasseerd. Bijna 82% van de gedocumenteerde kwetsbaarheden in webapplicaties werden geclassificeerd als eenvoudig te misbruiken. Hierdoor vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor de infrastructuur en bedrijfskritische informatie van organisaties.

Korte tijd tussen ontdekking kwetsbaarheid en misbruik: Volgens het rapport is de tijd tussen het ontdekken van een kwetsbaarheid en het uitbreken van een aanval extreem kort. De analyse van Symantec toont aan dat in de afgelopen zes maanden de gemiddelde tijd tussen kwetsbaarheid en aanval slechts 5,8 dagen was. Dit betekent dat een bedrijf minder dan een week heeft om kwetsbare systemen te patchen.

Stijging in Bot-netwerken: Een toenemende zorg, naast de korte periode tot misbruik, is de groei in het aantal bots (afkorting voor robots). Bots ontstaan doordat programmas illegaal worden geïnstalleerd op doelwitsystemen waardoor een ongeautoriseerde gebruiker van afstand controle over de computer kan krijgen voor uiteenlopende doeleinden. Aanvallers coördineren vaak grote groepen bot-controlled systemen of bot-netwerken om het internet te scannen op zoek naar kwetsbare systemen.

Stijging in ernstige kwetsbaarheden: Symantec rapporteerde meer dan
1.237 nieuwe kwetsbaarheden in de eerste helft van 2004. Dat is een gemiddelde van 48 nieuwe kwetsbaarheden per week. 70% hiervan was makkelijk te misbruiken en 96% werd bestempeld als middelmatig tot zeer ernstig. Bedrijven hadden dus te kampen met gemiddeld meer dan 7 kwetsbaarheden per dag en een aanzienlijk deel van deze kwetsbaarheden zou het doelwitsysteem in gevaar kunnen brengen.

Trends in cyberaanvallen

* De Slammer-worm was de meest voorkomende aanval in de afgelopen zes maanden. 15% van de aanvallende IP-adressen voerde een aanval uit die aan Slammer was gerelateerd. Gaobot, en varianten daarvan, steeg met 600% en kwam daarmee op de tweede plaats.
* Over het algemeen is het dagelijkse volume van aanvallen afgenomen doordat het aantal Internetgebaseerde wormaanvallen in de eerste helft van 2004 afnam. E-commerce was het meest voorkomende doelwit van alle branches. Kleine ondernemingen kwamen op de tweede plaats.

* Systemen in de Verenigde Staten waren de grootste bron van aanvallen; in het eerste half jaar van 2004 was 37% van alle aanvallen afkomstig van systemen in Verenigde Staten, vergeleken met 58% in de zes maanden daarvoor.

Trends in kwetsbaarheden (vulnerabilities)

* In de eerste helft van 2004 was de gemiddelde tijd tussen het openbaar maken van een kwetsbaarheid en de opkomst van een exploit 5,8 dagen.

* In de eerste helft van 2004 rapporteerde Symantec 1.237 nieuwe kwetsbaarheden. 96% van deze kwetsbaarheden werd gecategoriseerd als middelmatig tot zeer ernstig. 70% van de kwetsbaarheden werd bestempeld als makkelijk te misbruiken. 64% van de kwetsbaarheden waar een exploit code beschikbaar voor was, was zeer ernstig.
* In de eerste zes maanden van 2004 werden 479 kwetsbaarheden (39% van het totaal aantal kwetsbaarheden) in verband gebracht met webapplicaties.

Trends in kwaadaardige code

* In de afgelopen zes maanden rapporteerde Symantec meer dan 4.496 nieuwe Win32-virussen en -wormen. Dat is 4,5 keer het aantal in dezelfde periode een jaar eerder.

* Het aantal onderscheidende varianten van bots stijgt dramatisch met 600% in de afgelopen periode.

* Peer-to-peer-diensten (p2p), Internet relay chats (IRC) en het delen van bestanden via netwerken blijven populair om wormen en andere kwaadaardige code te verspreiden.

* Adware wordt een steeds groter probleem. Van de top 50 kwaadaardige code zijn er 6 adware.

* De eerste kwaadaardige code voor mobiele apparatuur, Cabir, werd ontwikkeld.

Toekomstige trends

* Er is een stijging te verwachten in aanvallen op individuele pcs, ook binnen bedrijfsnetwerken. Een andere groeiende zorg zijn doelgerichte aanvallen op firewalls, routers en andere beveiligingsapparatuur.

* Symantec verwacht dat bot-netwerken meer complexe aanvalsmethoden zullen gebruiken die moeilijk te detecteren zijn. Verder verwacht Symantec dat er gevallen van port knocking zullen voorkomen. Dit is een methode die aanvallers zouden kunnen gebruiken om een directe connectie met het doelwitsysteem te krijgen.
* Symantec verwacht verder dat de Linux- en BSD-kwetsbaarheden die recent zijn ontdekt en al in conceptmatige exploits zijn opgedoken, gebruikt zullen worden voor exploit-gebaseerde wormen in de nabije toekomst. Verder verwacht Symantec meer pogingen om mobiele apparatuur te misbruiken.

Over Symantec's Internet Security Threat Report De trends in cyberaanvallen zijn gebaseerd op de analyses van Symantec DeepSight Threat Management System en Symantec Managed Security Services. Symantec DeepSight Threat Management System analyseert aanvalsstatistieken die in real-time verzameld worden door meer dan 20.000 geregistreerde sensoren in meer 180 landen wereldwijd. De vulnerability trends zijn gebaseerd op statistische gegevens van Symantecs uitgebreide Security Response vulnerability database, met meer dan 8.000 gedocumenteerde vulnerabilities. De kwaadaardige code trends zijn gebaseerd op empirische gegevens en deskundige analyses die aan Symantecs uitgebreide expert databases werden onttrokken.

Over Symantec
Symantec, wereldwijd marktleider in informatiebeveiliging, biedt consumenten, bedrijven en service providers een brede reeks softwareoplossingen, appliances en diensten voor de beveiliging en het beheer van hun IT-infrastructuur. Op de consumentenmarkt is Symantec vooral bekend van producten die onder de naam Norton worden aangeboden. Het hoofdkantoor is gevestigd in Cupertino, Californië, en het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 35 landen.Symantec Benelux heeft vestigingen in Leiden (Nederland) en Wemmel (België). Meer informatie over Symantec en haar producten is te vinden op de website: www.symantec.nl.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mascha Monasso, Symantec, tel. +31 (0)71 408 3188 , e-mail: mascha_monasso(at)symantec.com.
Winnie Silvertand,Whizpr, tel. +31 (0)317 410 483, e-mail: symantec(at)whizpr.nl.