Gemeente Amerongen


Werkzaamheden door nieuwe geautomatiseerde stuw Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden start op 20 september 2004 met de uitvoering van het project Benutten kwelwater Leersum. In het gebied van de Amerongerwetering tussen de Gooyerwetering en de Langbroekerwetering worden onder andere een nieuwe geautomatiseerde stuw en inlaat gebouwd en een bestaande stuw en inlaat geautomatiseerd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met Europese subsidie.

Door de uitvoering van het project willen we bereiken dat het schone kwelwater, vanuit de Utrechtse heuvelrug en de Nederrijn, wat in en rondom Leersum voorkomt beter benut gaat worden in het gebied van de Gooyerwetering en de Langbroekerwetering. Momenteel wordt het overschot aan schoon water via de Amerongerwetering afgevoerd naar de Kromme Rijn.

Bijkomend voordeel is dat het rioolwater wat tijdens perioden van grote neerslag bij de overstort aan de oostzijde van de gemeente Leersum in het oppervlaktewater van de Leersumerwetering terecht komt beter dan voorheen naar de Kromme Rijn afgevoerd kan worden, zodat de Gooyerwetering en de Langbroekerwetering van dit rioolwater verschoond blijven.

Met deze waterhuishoudkundige ingreep gaan we het gebiedseigen water langer vasthouden, zonder dat er sprake is van een peilverhoging, en wordt de waterkwaliteit in de Gooyerwetering en Langbroekerwetering verbeterd.

De uitvoering vindt plaats in de periode van 20 september 2004 tot en met 15 oktober 2004. In deze periode, met name tijdens de bouw van de nieuwe stuw, 27 september 2004 tot en met 8 oktober 2004, kan er enige overlast ontstaan voor het verkeer wat langs de kruising Gooijerdijk / Amerongerwetering moet. Op donderdag 30 september 2004 zal de kruising Gooijerdijk / Amerongerwetering voor een deel van de dag afgesloten zijn in verband met het plaatsen van een prefab betonnen stuwput. Het verkeer zal ter plaatse met behulp van bebording worden omgeleid.