Provincie Limburg

Onderhoud aan provinciale weg N280 (Weert-Roermond) Reconstructie van de weg ter hoogte van Baexem

De Provincie Limburg start vanaf 20 september aanstaande met het onderhoud van de provinciale weg tussen Weert en Roermond (N280), de Rijksweg ter hoogte van Baexem. Het onderhoud is noodzakelijk in verband met de slechte staat van de weg, het verbeteren van de verkeersveiligheid en de afwikkeling van het verkeer. De werkzaamheden duren ongeveer twaalf weken.

Naast het onderhoud waarbij de weg een nieuwe asfaltlaag krijgt, wordt de verkeerssituatie ook aangepast. Zo komt ter hoogte van de aansluiting met de Dorpsstraat een rotonde. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid en de afwikkeling van het verkeer. Via deze rotonde kan dan ook de parkeerplaats ter hoogte van de Dorpsstraat bereikt worden. Het verkeer dat de kom van Baexem inrijdt zal in snelheid geremd worden door de aanleg van chicanes. Dit zijn uitbuigingen in de weg in beide rijrichtingen. Deze uitbuigingen markeren de overgang tussen buiten en binnen de bebouwde kom. Bovendien wordt de weggebruiker door de uitbuigingen gedwongen zijn snelheid aan te passen van 80 km/u buiten de bebouwde kom naar 50 km/u binnen de bebouwde kom.
Fietsers zullen door de aanleg van vrij van de weg liggende rode fietspaden afgeschermd zijn van de autos die door de kom van Baexem rijden. Voor fietsers en voetgangers wordt het oversteken van de weg verbeterd door de aanleg van middengeleiders, waardoor ze in twee etappes kunnen oversteken.

Ter hoogte van de Kasteelweg (de weg richting Grathem) wordt een brede middengeleider aangelegd. Dit verbetert de oversteekbaarheid van autos. Op die plek kunnen deze in twee etappes de provinciale weg oversteken. Ook wordt de aansluiting met de Kasteelweg verhoogd uitgevoerd met een zogenaamde inritconstructie. Dit is een verhoging van de zijwegaansluiting waardoor de voorrang voor de (brom)fietsers automatisch is geregeld.

De Provincie is ongeveer twaalf weken bezig. Tijdens deze werkzaamheden is de doorgaande provinciale weg N280 ter hoogte van Baexem in beide richtingen volledig voor autoverkeer afgesloten. Ook de aansluitingen met de gemeentelijke zijwegen Dorpsstraat en Kasteelweg zijn afgesloten. (Brom)fietsers kunnen wel gebruik blijven maken van de provinciale weg. Het doorgaande verkeer van Weert richting Roermond en vice versa wordt via de Napoleonsweg N273 en de autosnelweg A2 omgeleid. Baexem blijft bereikbaar via Heythuysen en Kelpen. De lijndiensten van busmaatschappij Hermes blijven de normale route gewoon rijden.

Totale kosten van het project bedragen 850.000,-. De Provincie neemt 700.000,- voor haar rekening. De gemeente Heythuysen betaalt 150.000,-

Meer informatie over de verkeersmaatregelen is te vinden op internetpagina www.limburg.nl onder beleidsvoering verkeer en vervoer/ infraprojecten/ reconstructie N280 Baexem.

10-9-2004 09:52