Gemeente Dordrecht


---

Ecologische zone Stevensweg-West maakt doorstart

Vincent Brinkhof
Het project ecologische zone Stevensweg-West is door de gemeente kritisch tegen het licht gehouden. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat binnen de gestelde kaders het einddoel (de ecologische verbindingszone van hoogstaande kwaliteit) van het project niet haalbaar is. Eén van de uitgangspunten is dat de ontwikkeling van woningbouw (het rood) de volledige bekostiging van de aanleg van de ecologische verbindingszone (het groen) moet dekken. Het college heeft nu besloten dat dit "rood-voor-groen principe" niet ten volle kan worden gerealiseerd en de uitgangspunten voor het project opnieuw te definiëren.

De ontwikkeling van het "groen" (de ecologische zone) kan wel doorgang vinden, omdat het bestemmingsplan voor dat deel al is goedgekeurd. Het college wil een doorstart maken met de ecologische zone en laat nu een onderzoek doen naar andere externe financieringsmogelijkheden, omdat de gemeente hiervoor geen middelen heeft gereserveerd.

Bestemmingsplan
Sinds 1999 werkt de gemeente Dordrecht in het kader van de Dordtwijkvisie aan het realiseren van een ecologische zone in het gebied ten westen van de Stevensweg. De zone vormt een ecologische verbinding tussen de Oudendijk en de Zuidendijk. Voor het project is een bestemmingsplanprocedure voorlopig tot afronding gekomen. Een aantal mensen heeft bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan. Hierover heeft de Raad van State uiteindelijk geoordeeld. Het plan is grotendeels goedgekeurd. De gemeente zal een aangepast bestemmingsplan opstellen, voornamelijk gericht op de onderdelen die nog niet zijn goedgekeurd.

Inloopavond
Voor belangstellenden houdt de gemeente op maandagavond, 20 september, een inloopbijeenkomst waar toelichting wordt gegeven op de besluitvorming van het project. De bijeenkomst heeft een inloopkarakter zodat iedereen kan komen op het tijdstip dat het best schikt. Alle belanghebbenden ontvangen hiervoor deze week een uitnodiging.