Link to Press Release - NL

Time : 12:17:51 PM
Date : Tuesday, September 14, 2004
Sender Name: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

VMW bouwt nieuw waterproductiecentrum in Kluizen

Op 20 september starten in Kluizen bij Evergem de werken voor de bouw van een nieuw waterproductiecentrum ter hoogte van de spaarbekkens. Het nieuwe productiestation, dat in opdracht van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening worden uitgevoerd, zal een productiecapaciteit van 20.000 kubieke meter per dag hebben. De werken kaderen in het masterplan dat de VMW voor de oppervlaktewaterwinning in Oost-Vlaanderen heeft uitgewerkt. Dat plan, waarmee een totale investering van 40 miljoen euro is gemoeid, moet op termijn leiden tot een verdubbeling van de productiecapaciteit in Kluizen van 40.000 naar 80.000 kubieke meter per dag. De VMW wil op die manier de drinkwatervoorziening voor haar klanten en voor andere drinkwaterbedrijven in de toekomst veiligstellen, zonder verder in te teren op de grondwatervoorraden.

De werken voor de bouw van het nieuwe productiestation, die de eerste fase van het masterplan inluiden, werden op 13 september toegelicht op een informatievergadering voor de omwonenden. Zij kregen de geruststelling dat de VMW de werfhinder zoveel mogelijk zal beperken.

Zo wordt op het terrein een speciale werfweg aangelegd, zodat het werfverkeer niet langs de landelijke Schildekenssstraat moet.

Masterplan

De VMW produceerde in 2003 in Oost-Vlaanderen 15,4 miljoen m3 drinkwater. Van deze productie werd 72,92 % gerealiseerd in het waterproductiecentrum van Kluizen. Het waterproductiecentrum van Kluizen is. Voor het op peil houden van de twee spaarbekkens, met een gezamenlijke inhoud van 10,9 miljoen kubieke meter, wordt een afgebakend waterwingebied van circa 25.000 hectaren aangesproken. Het masterplan dat de VMW voor deze belangrijke waterwinning heeft uitgetekend, voorziet in verdubbeling van de productiecapaciteit van 40.000 naar 80.000 kubieke meter in twee fasen van elk 20.0000 kubieke meter.

Nieuw productiestation

Het nieuwe behandelingsstation, met een productiecapaciteit van 20.000 m3/dag, heeft een oppervlakte van nagenoeg 2.000 vierkante meter en wordt opgetrokken in gewapend beton. In het gebouw stroomt het water dat uit het spaarbekken wordt opgepompt, achtereenvolgens door 4 nitrificatiereactoren, 2 flocculatie- en flotatiezones en 4 zandfilters. Via de 6 bestaande en 4 nieuwe gesloten actiefkoolfilters wordt het water verpompt naar de ondergrondse reservoirs die in 2002 reeds in dienst werden genomen. De werken starten op 20 september 2004 zullen vermoedelijk tegen eind 2006 zijn afgerond. De totale investeringskost voor dit nieuw productiestation bedraagt 8,3 miljoen euro.

einde persbericht

Meer informatie:

over de werking van de Directie Oost-Vlaanderen en het masterplan voor Kluizen:

Alfred Bauwens, gewestelijk directeur
09-240 91 45

over de bouw van het nieuwe productiestation:
Johan Seynhaeve, projectingenieur
02-238 95 32

URL: http://www.vmw.be