Gemeente 's-Hertogenbosch

15-09-2004

Jeugd- en Onderwijsmonitor 2004

De Bossche Jeugd- en Onderwijsmonitor (JOM) gaat voor de derde keer van start. De gemeente wil de volgende vragen beantwoord zien: hoe gaat het met de jeugdige inwoners of hun houders/ verzorgers en wat willen zij? Als het antwoord op deze vragen duidelijk is weet de gemeente wat er onder de jongeren leeft en kan hier adequaat op inspelen. In de week van 20 september worden ongeveer 8.900 vragenlijsten verstuurd aan Bossche inwoners van 0 tot en met 24 jaar. Degene die de vragenlijst invult, kan deze anoniem terugsturen in een portovrije envelop. Inzenders maken kans op een leuke prijs!

Waarom dit onderzoek?
Het doel van dit onderzoek is een beeld te krijgen van de ontwikkeling en het welzijn van de jongeren in de gehele gemeente. De JOM is een onderzoeksinstrument, voor het beantwoorden van beleidsvragen en het ontwikkelen van nieuw beleid. Er worden onder meer vragen gesteld over fysieke gezondheid, onderwijsdeelname, toekomstperspectief, gezinsomstandigheden, veiligheidsgevoel, dus allerlei zaken die van belang zijn bij de ontwikkeling van jongeren vanaf hun geboorte tot aan de volwassenheid.

Resultaten vorige onderzoeken
De vorige onderzoeken (in 2000 en 2002) hebben veel inzicht gegeven in de wensen van ouders en jongeren. Om eens iets te noemen: bekend is geworden waar men graag nieuwe speelplekken wil. Ook weet de gemeente nu beter waarom jongeren op jonge leeftijd beginnen metbierdrinken. De informatie die ouders en jongeren hebben gegeven, is onder meer gebruikt bij het opzetten van nieuwe Brede Bossche scholen en bij het maken van speelplannen voor enkele wijken. Ook is een project gestart om werkloze jongeren aan werk of een werkervaringsplaats te helpen.

Helpdesk
Er is een helpdesk ingericht waar men terecht kan voor informatie of hulp bij het invullen van de vragenlijst. Als iemand de Nederlandse taal niet voldoende beheerst, kan de helpdesk een tolk inschakelen. Het (gratis) telefoonnummer is (0800) 7773337. Ook kan er een afspraak gemaakt worden met de medewerkster van de helpdesk. De hulp is vertrouwelijk en gratis.

Voor wat, hoort wat
Wie de vragenlijst volledig invult en terugstuurt, maakt kans op een van de vele prijzen, zoals beltegoed, een boeken-, of CD-bon ter waarde van ⬠20,- of een kaartje voor de Efteling. Natuurlijk is er ook een hoofdprijs: een aantal inzenders gaat samen met wethouder Bart Eigeman, portefeuillehouder van onder meer Integraal Jeugdbeleid een ballonvaart maken. Iedereen die de vragenlijst invult en opstuurt, heeft kans om een prijs te winnen.