Provincie Friesland



PERSUITNODIGING

Datum: 15 september 2004

Bijeenkomst Europese Kaderrichtlijn Water in Noord Nederland Gemeenten en belangenorganisaties over kwaliteit van water

Op maandag 20 september komen gemeentebestuurders en bestuurders van belangenorganisaties bijeen in Drachten voor een informatiebijeenkomst over de Europese Kaderrichtlijn Water in Noord Nederland. Ook u bent van harte uitgenodigd vanaf 10.30 in het Van der Valk Hotel in Drachten.

De Europese Kaderrichtlijn verlangt van de Europese lidstaten, en dus ook van Nederland, dat zij de kwaliteit van hun grond- en oppervlaktewatersystemen op orde brengen. Daarom moeten de lidstaten uiterlijk in 2009 een stroomgebiedbeheersplan pakket hebben opgesteld. Dit plan beschrijft het watersysteem, geeft aan wat een goede toestand zou zijn en in hoeverre daar al aan wordt voldaan. Vervolgens moet er een maatregelenpakket opgesteld worden om de goede toestand te bereiken. Om dat plan te kunnen maken, moet er eind 2004 een inventarisatie van de bestaande situatie klaar zijn. De eerste stap tot die inventarisatie is genomen: aan het begin van deze zomer hebben de regionale besturen*1 van provincies en waterschappen van de deelstroomgebieden Rijn Noord en Nedereems de eerste ontwerprapportage uitgebracht. Het rapport geeft inzicht in de huidige stand van zaken van de kwaliteit van water in Noord Nederland en het geeft aan of er risico bestaat dat de doelstellingen voor natuurlijke wateren niet worden gehaald.

Tijdens de bijeenkomst op 20 september horen de gemeenten en belangengroeperingen uit Noord Nederland wat de Kaderrichtlijn Water voor het gebied en voor hen betekent.


*1: In de het Regionaal Bestuurlijk Overleg van het deelstroomgebied Rijn Noord zijn vertegenwoordigd: de provincies Fryslân (vz.), Noord-Holland, Groningen en Drenthe, de waterschappen Fryslân en Noorderzijlvest, de verenigingen van Friese, Drentse en Groninger gemeenten, LNV Noord, RWS Noord-Holland, RWS Noordzee, RWS Noord-Nederland. Het bestuurlijk overleg van het deelstroomgebied Nedereems vindt plaats in de Stuurgroep Water 2000+, hierin zijn vertegenwoordigd: de provincies Groningen (vz.) en Drenthe, de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, de drie regioraden van Groningen, de Vereniging van Drentse gemeenten, LNV Noord, RWS Noord Nederland, VROM Inspectie Noord.

Het programma:
10:30 - 11:00 Ontvangst
11:00 - 11:10 Welkomstwoord door dagvoorzitter gedeputeerde Henk Bleker, (Provincie Groningen), voorzitter bestuurlijk overleg Nedereems 11:10 - 11:30 Inleiding betekenis KRW voor Nederland door Anita Wouters, directeur van het Directoraat-Generaal Water van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 11:30 - 11.50 De landelijke ambities door Jaap Verhulst, voorzitter Coördinatiegroep Kaderrichtlijn Water
11:50 - 12:00 Gelegenheid tot het stellen van vragen 12:00 - 12:15 Pauze
12:15 - 12:45 De hoofdlijnen in de regio door Henk van 't Land, dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest, lid van bestuurlijk overleg Rijn Noord en Nedereems 12:45 - 13:15 Vragen en discussie onder leiding van Henk Bleker tussen de zaal en een panel* van bestuurders in Noord-Nederland. 13.15 - 14.00 Lunchbuffet


* Het panel bestaat onder andere uit Gedeputeerden Bijman en Swierstra.


*****

Voor meer informatie over deze persuitnodiging: team Communicatie provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35.

De ontwerprapportages voor Rijn Noord en Nedereems zijn te vinden op de sites: www.fryslanleeftmetwater.nl en www.groningenleeftmetwater.nl.


---- --