Gemeente Doorn


Aankondiging inspraaktermijn / week 38

Het is vanaf 20 september 2004 tot en met 17 oktober 2004 mogelijk een inspraakreactie te geven op de voorontwerp bestemmingsplannen "Doorn Noord" en "Doorn Zuid-Oost".

Voor deze bestemmingsplannen is in mei 2002 een oriënterende gespreksavond gehouden. Hierna is het plan in het vooroverleg gebracht als bedoeld in artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Nu zijn de bestemmingsplannen onderwerp van inspraak als bedoeld in artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Het bestemmingsplan "Zuid-Oost" omvat in hoofdzaak de wijken de Wijngaard en Schoonoord, en zal de volgende begrenzingen kennen:

Aan de noordzijde: de Dorpsstraat en Leersumsestraatweg tot aan de Schoonoordselaan;

Aan de oostzijde: de Schoonoordselaan, voorbij de flats verder via de achtergrenzen van de kavels aan het Kombos via de Beaufortweg, verder zuidelijk parallel aan de Wijngaardsesteeg, voorbij de sportvelden tot aan de grens van het landelijk gebied, tevens stiltegebied;

Aan de zuidzijde: de grens van het stiltegebied tot aan de Langbroekerweg;

Aan de westzijde: de Langbroekerweg tot aan de Dorpsstraat.

Het bestemmingsplan "Doorn Noord" omvat in hoofdzaak de wijken Ludenkwartier, Hoog Moersbergen en het gebied ten noorden van de Willem de Zwijgerlaan en zal de volgende begrenzingen kennen:

Aan de noordzijde: vanaf de Verlengde Woestduinlaan de grens tussen bebouwde kom en Natuurgebied Moersbergen, via de Drift en de grens van de kavels aan de Beatrixlaan, via en over de Amersfoortseweg tot aan het Maarnse Voetpad;

Aan de oostzijde: via het Maarnse Voetpad over de Bergweg tot aan de Kaaplaan;

Aan de zuidzijde: vanaf de Kaaplaan, over de Amersfoortseweg via de Willem de Zwijgerlaan, verder zakkend via de Drift en de Berkenweg naar de Driebergsestraatweg tot aan de Woestduinlaan;

Aan de westzijde: de Woestduinlaan inclusief het verder naar het westen uitstrekkende bos, de achtergrenzen van de kavels aan de Woestduinlaan ter hoogte van de militaire kazerne, over de Oude Arnhemse Bovenweg, de Woestduinlaan volgend tot voorbij de Verlengde Woestduinlaan tot aan de noordelijke grens.

Hieronder volgt een korte beschouwing van enkele bestemmingen in het voorontwerp bestemmingsplan "Doorn Noord".

Woondoeleinden I en woondoeleinden II

De bestaande woonbebouwing is onderverdeeld in twee bestemmingen. Dit om onderscheid te kunnen maken tussen de eengezinswoningen en de meergezinswoningen. Door de grote percelen van de meeste woningen in noord moest een regeling opgenomen worden dat slechts één woning per perceel toegestaan kan worden. Echter bij meergezinswoningen is dit natuurlijk niet aan de orde. De goot- en nokhoogten staan op de plankaart aangegeven. Deze hoogtes zijn in vergelijking met de vorige regeling ruim bemeten, mede als gevolg van het nieuwe bouwbesluit, wat nodig was om de globaliteit van het bestemmingsplan te kunnen waarborgen. Woninguitbreidingen zijn onder voorwaarden als recht toegestaan en in verband met de toename van het beroep aan huis is hiervoor een ruime regeling opgenomen.

Woonzorgvoorzieningen

De woonzorgvoorzieningen zijn gesplitst in drieën. Met een uniforme regeling voor de drie woonzorgvoorzieningen zouden de voorschriften te ruim worden. Daarom is gekozen om zoveel mogelijk de vigerende regelingen te volgen.

Bedrijven

Drie bedrijfjes bevinden zich binnen de plangrenzen van Doorn Noord. Op allen ligt een wijzigingsbevoegdheid. De reden hiervoor is dat de gemeente wonen en werken zoveel mogelijk wil scheiden. Bedrijvigheid in woonwijken komt hier niet mee overeen en dus zullen de bedrijven bij beëindiging van hun bedrijfsvoering moeten verdwijnen. Er mogen geen andere bedrijven voor terugkomen.

Nutsbedrijven

Voor de Nutsbedrijven geldt dezelfde toelichting als bij bedrijven. Ook hier wordt door bedrijfsbeëindiging ruimte gemaakt voor woningbouw.

Sportvoorzieningen

Sportvoorzieningen die in het plangebied voorkomen zijn twee tenniscomplexen. Van deze twee is het complex dat gelegen is in het Ludenbos het belangrijkst. Burgemeester en wethouders mogen vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan voor de plaatsing van antennemasten tot een hoogte van 40 meter. Deze hoogtemaat houdt verband met de aanwezigheid van een straalpad. De horeca mag uitsluitend worden gebruikt ten behoeve van de sportvoorziening.

Hieronder volgt een korte beschouwing van enkele bestemmingen in het voorontwerp bestemmingsplan "Doorn Zuid-Oost".

Woondoeleinden I en II

De bestaande woonbebouwing is onderverdeeld in twee bestemmingen. Dit om onderscheid te kunnen maken tussen de eengezinswoningen en de meergezinswoningen. De goot- en nokhoogten staan op de plankaart aangegeven. Deze hoogtes zijn in vergelijk met de vorige regelingen ruim bemeten, wat nodig was om de globaliteit van het bestemmingsplan te kunnen waarborgen en houden tevens verband met het nieuwe bouwbesluit. Woninguitbreidingen t.b.v. de bestemming woondoeleinden I zijn onder voorwaarden als recht toegestaan en in verband met de toename van het beroep aan huis is hiervoor een ruime regeling opgenomen.

Woonwagenstandplaats

Toegestaan wordt een aantal van 6 woonwagens op dit terrein.

Gemengde doeleinden

Deze bestemming wordt gegeven aan de detailhandel, de woningen en de overige bedrijfjes aan de Dorpsstraat. De Dorpsstraat is te zien als een levendige ader die door de gemeente loopt. Een menging van functies ten behoeve van de doorbreking van de monofunctionaliteit is gewenst. De uitstraling van de Dorpsstraat wordt mede bepaald door de toegestane bouwhoogtes.

Bijzondere doeleinden

Onder bijzondere doeleinden vallen de scholen, de peuterspeelzaal en het buurthuis. Op het buurthuis ligt een wijzigingsbevoegdheid van burgemeester en wethouders.

In de wijzigingsbevoegdheid is bepaald dat burgemeester en wethouders de bestemming zullen wijzigen in woondoeleinden I (eengezinswoningen) of woondoeleinden II (meergezinswoningen). Extra wordt daarbij opgemerkt dat burgemeester en wethouders de bebouwingsgrenzen zoals deze nu opgenomen zijn mogen wijzigen, opdat een betere inrichting van de bestemmingsvlakken mogelijk gemaakt wordt.

De twee nieuwe bestemmingsplannen zijn consoliderend van aard, dat wil zeggen dat de bestaande bouwmogelijkheden zo veel mogelijk zijn overgenomen in de nieuwe bestemmingsplannen. Om in te spelen op de gangbare dynamiek die zich ook in bestaande situaties voordoet, is de nodige flexibiliteit in de vorm van vrijstellingsbevoegdheden alsmede wijzigingsbevoegdheden aangebracht, waarmee (beperkte) veranderingen in bebouwing en gebruik kunnen worden gerealiseerd.

Wanneer u een inspraakreactie wilt geven op dit plan, dan kunt u deze van 20 september 2004 tot en met 17 oktober 2004 indienen bij burgemeester en wethouders van Doorn, Postbus 200, 3940 AE Doorn. Dit plan ligt gedurende deze periode ter inzage in de bibliotheek, in het gemeentehuis, in Park Boswijk en in Huize Beatrix.