Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht

16 september 2004

Staatssecretaris Van Geel brengt bezoek aan Europees parlement

Staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) brengt op maandag 20 september een bezoek aan het Europees Parlement. Van 15.00-16.30 geeft hij voor de milieucommissie een toelichting op zijn prioriteiten van het voorzitterschap.  Ook biedt hij de leden van de milieucommissie de Europese milieubalans aan. De vergadering vindt plaats in zaal 3C50.  De pers is hiervoor uitgenodigd. Aansluitend is er voor de pers gelegenheid voor een extra toelichting op de Europese milieubalans.

Het is de eerste keer dat er een Europese milieubalans is opgesteld. De Europese milieubalans is samengesteld door het Europees Milieu Agentschap (EMA) in samenwerking met het Nederlandse Milieu- en Natuurplanbureau.

Het Nederlandse voorzitterschap staat in het teken van milieu als kans. Onder het motto clean, clever and competetive wil staatssecretaris Van Geel innovaties stimuleren. Een goed en innovatief milieubeleid kan bijdragen aan duurzame economische groei en werkgelegenheid, en daarmee een belangrijke versterking bieden aan de Lissabonstrategie.

Tijdens het Nederlandse voorzitterschap wil Van Geel zich inzetten voor schone, stille en zuinige auto's. Zo wil hij voertuigen schoner maken door het aanscherpen van Europese normen voor fijn stof en stikstofoxiden en door roetfilters te stimuleren. Ook wil hij de CO2 uitstoot verder terugdringen door de convenanten met de auto-industrie aan te scherpen en door alle nieuwe Europese auto's te voorzien van brandstofbesparende hulpmiddelen, zoals de boardcomputer. Verder wil Van Geel dat het autoverkeer stiller wordt door strengere Europese geluidsnormen voor voertuigen en door stillere banden.

Van Geel wil de klimaatconferentie in Argentinië (COP 10) benutten om het internationale debat over klimaatbeleid een nieuwe impuls te geven. Hij zet zich in voor een snelle inwerkingtreding van het Kyoto-protocol en lange termijn klimaatdoelstellingen. Hij wil de samenwerking met ontwikkelingslanden intensiveren en de Verenigde Staten weer actief bij het debat betrekken.

De staatssecretaris wil tijdens het voorzitterschap voortgang boeken met het chemische stoffen dossier. Omdat chemische stoffen overal worden toegepast, is het van groot belang dat veiligheid van mens en milieu is gegarandeerd.

Voor informatie over het voorzitterschap: Babette Gräber, persvoorlichting ministerie VROM, tel. (+31) 70 3392405 of (+31) 6 53660361

Voor informatie over de Europese milieubalans: Annette Slokker, persvoorlichting Milieu- en Natuurplanbureau, tel. (+31) 30 274 39 82

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18482 )