YOUNG WORKS BV

Dance4Live start grootste scholierenproject voor goede doel

PERSBERICHT
Amsterdam, 17 september 2004

36.000 scholieren aan de slag tegen hiv en aids

Vanaf 20 september gaan 36.000 leerlingen op 50 schoollocaties in Nederland zich inzetten voor Dance4Life, de nieuwe internationale campagne tegen hiv en aids. Nog nooit zijn zoveel scholieren tegelijkertijd actief geweest voor een goed doel. Dance4Life start hiermee met het grootste scholenproject van 2004. Het Dance4Life tourteam geeft het startschot door alle scholen te bezoeken met een interactief programma bestaande uit rap, dans, film, percussie en discussies met Zuid-Afrikaanse jongeren en hiv-positieve jongeren uit Nederland. De scholieren starten vervolgens zelf een inzamelingsactie. Als beloning kunnen ze een ticket verdienen voor het Dance4Life event in het Arnhemse Gelredome. De Scholenactie wordt mede mogelijk gemaakt door Q-Dance en Hogeschool INHOLLAND.

Scholentour
De scholentour betekent de aftrap van Dance4Life om scholieren op een aansprekende manier over hiv en aids te informeren. Een team van zeven mensen zal de scholieren in negentig minuten met behulp van beeld, geluid, rap en spel meenemen in de thematiek van Dance4Life. De scholieren leren onder begeleiding van professionele percussionisten (o.a. van de musical The Lion King) 'the drill', een body percussie met teksten over het onderwerp hiv/aids. Ook onderwerpen zoals soa, zwangerschap en solidariteit komen aan bod. Het programma bestaat verder uit persoonlijke verhalen van twee Zuid-Afrikaanse jongeren en een hiv-positieve jongere uit Nederland. Dance4Life wil hiermee de problematiek een gezicht geven en jongeren in beweging brengen.

Inzamelingsacties en lespakketten
Na de aftrap gaan de scholieren zelf door met inzamelingsacties. Scholieren mogen hier hun eigen invulling aangeven, bijvoorbeeld in de vorm van een triatlon, (zelfgemaakte) kunstverkoop of benefietconcert. Daarnaast wordt er in verschillende lessen ook aandacht besteed aan de hiv- en aidsproblematiek. Met de scholenactie in Nederland verwacht Dance4Life een opbrengst van minimaal 1 miljoen euro. Dit geld wordt door de founding partners van Dance4Life, STOP AIDS NOW! en WPF gebruikt om vooral jongerenprojecten te ondersteunen in de meest door hiv en aids getroffen gebieden.

Thematisch Dance-event
Op 27 november 2004, de dag voor Wereld Aids Dag, sluit Dance4Life de scholentour af met een groot thematisch dance-event in het Gelredome. Elke scholier krijgt als beloning voor zijn inzet een entreekaart voor dit dance-event wanneer hij of zij 50 euro heeft opgehaald. Tijdens dit dance-event dansen circa 15.000 scholieren in Nederland en duizenden scholieren in Zuid-Afrika en Indonesië, tegelijkertijd. Vijf uur lang, non-stop, samen met bekende DJ's, rappers en R&B acts. Zo wordt de aandacht gevestigd op de 'stille ramp': hiv en aids, die vooral de jonge generatie treft. Daarom is het nu die generatie die opstaat en gaat dansen voor het leven. Dance4Life wil hiermee een statement of hope maken. De dance-events staan centraal in een live televisieprogramma bij de VARA o.l.v. Jack Spijkerman en Claudia de Breij.