Gemeente Oirschot

Basis onroerende-zaakbelasting controleren via internet

Vanaf 20 september kunt u de basisgegevens van uw woning controleren via het internet. Het gaat om de gegevens die worden gebruikt voor het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning. Het zogenaamde WOZ-portaal is te bereiken via deze website. U kunt alleen uw eigen gegevens inzien, dus uw privacy is gewaarborgd. Het portaal biedt verder uitgebreide informatie over de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ).

Met ingang van 2005 wordt voor de Wet WOZ uw pand niet meer individueel getaxeerd. Er wordt uitgegaan van de gegevens van uw pand die bij de gemeente bekend zijn. Daarom is het belangrijk dat die basisgegevens goed in de WOZ-administratie staan. Als u constateert dat de gegevens niet kloppen, kunt u via de website wijzigingen doorgeven.

Niet iedereen heeft internet

Als u zelf geen aansluiting heeft op het internet, kunt u gebruikmaken van de computer in de hal van het gemeentehuis. Misschien heeft u geen ervaring met het gebruik van internet? In dat geval kunt u bij de centrale balie in het gemeentehuis uw gegevens opvragen.

Hoe werkt het?
Het WOZ-portaal is te bereiken via button "digitale balie" op deze website. Om te kunnen inloggen moet u uw sofinummer, geboortedatum, postcode en huisnummer intypen. U kunt dan fotos en de gegevens van uw pand bekijken en van een aantal vergelijkbare panden. Ook vindt u er uitgebreide informatie over de Wet WOZ. Als de gegevens van uw woning niet kloppen, kunt u wijzigingen doorgeven via de website. U ontvangt hiervan een ontvangstbericht en later een bericht van afwerking. Als u vóór 1 november aanstaande reageert, worden uw opmerkingen nog verwerkt in de administratie.

In het eerste van kwartaal 2005 ontvangt u van de gemeente per post een WOZ-beschikking. Hierop staat de officiële waarde van uw pand. Op de website WOZ-portaal kunt u zien hoe deze beschikking tot stand is gekomen. Daar vindt u informatie over grootte, oppervlakte, dakkapellen, schuurtjes en andere bijgebouwen. Ook staat op de website hoe en wanneer u tegen de beschikking een bezwaarschrift kunt indienen.
Waarom een WOZ-portaal? Met ingang van 2005 wordt voor de Wet WOZ uw pand niet meer individueel getaxeerd. Er wordt uitgegaan van de gegevens van uw pand die bij de gemeente bekend zijn. Daarom is het belangrijk dat die basisgegevens goed in de WOZ-administratie staan. U moet er immers op kunnen vertrouwen dat u op grond van de juiste gegevens belasting betaalt. Wij willen de openheid en de dienstverlening aan de inwoners verbeteren door de WOZ-gegevens op alle tijden via internet toegankelijk te maken. Ook kunt u rechtstreeks via de website reageren. Dit interactieve WOZ-portaal is opgezet samen met zes andere gemeenten in de regio.