---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op kamervragen over de hittebestendigheid van militair materieel in Irak

16-9-2004 10:04:00

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de schriftelijke kamervragen van de leden Kortenhorst en Ormel over de hittebestendigheid van militair materieel in Irak (nr 2030419230)

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Bijlage, behorende bij antwoorden op kamervragen van de leden Kortenkorst en Ormel over de hittebestendigheid van militair materieel in Irak (nr 2030419230 d.d. 9 augustus 2004)

1. Hebt u kennisgenomen van de uitspraken van de vertegenwoordigers van de militaire vakbonden ACOM, AFMP en VBM/NOV over het functioneren van materieel in extreme hitte? 1)

Ja.

2. Deelt u de mening dat de NAVO-standaard, die voorschrijft dat materieel een maximumtemperatuur van 50 graden Celsius moet kunnen verdragen, zou moeten worden verhoogd naar 60 graden Celsius voor zover het woestijnuitzendingen betreft? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u zich daarvoor inzetten?

De van toepassing zijnde NAVO-standaard gaat uit van mogelijke omstandigheden in de drie door de NAVO gedefinieerde klimaatzones in de wereld. Daaronder is begrepen de heetste klimaatzone ter wereld, waarin gebieden liggen zoals Irak, Death Valley en de Sierra Nevada. Het moderne materieel van de krijgsmacht moet voor wat betreft hoge temperaturen voldoen aan de hoogste klimaateisen en is daarmee in beginsel geschi ktvoorinzetinIrak.Erkunnenzichevenwel omstandigheden voordoen waarbij storingen optreden. De NAVO-eis gaat er overigens van uit dat de temperatuur waarbij het materieel nog moet functioneren, door heersende omstandigheden nog hoger moet kunnen zijn dan de standaard (49º Celsius). Er is dan ook geen reden om de bestaande NATO-standaard aan te passen aan nog extremere omstandigheden.

3. Klopt het dat de meerderheid van de Nederlandse militairen zelf nieuwe schoenen en shirts aanschaft (veelal Amerikaanse) omdat de Nederlandse uitrusting in de hitte niet voldoet?

Een aantal militairen heeft inderdaad zelf schoenen en shirts aangeschaft. De aan Nederlandse militairen verstrekte uitrusting is afgestemd op het fysiek veilig en verantwoord kunnen functioneren in zeer warme omstandigheden. De eisen die daarbij aan de uitrusting worden gesteld, kunnen in sommige gevallen met elkaar conflicteren. Zo kan de noodzakelijke beschermingsgraad gevolgen hebben voor het comfort. Tijdens SFIR 2 zijn klachten binnengekomen over de verstrekte schoenen. Op grond van deze klachten zijn aangepaste schoenen uitgereikt aan latere detachementen. In de geneeskundige verzorgingsketen zijn diverse dermatologische klachten bekend, maar deze zijn in aard en omvang niet significant verschillend van wat tijdens uitzendingen naar gebieden met extreem warme omstandigheden gebruikelijk is. Na de uitreiking van de genoemde aangepaste schoenen, wordt de afhandeling van de klachten bewaakt. Indien een klacht blijft bestaan of terugkeert, wordt wederom actie ondernomen.

4. Wat is het beleid van Defensie met betrekking tot de uitrusting op basis van de ervaringen die nu in Irak worden opgedaan?

De ervaringen met de materiële middelen in Irak worden gerapporteerd tijdens en geëvalueerd na beëindiging van de uitzending. De hieruit te trekken lessen worden binnen de krijgsmacht en aan het parlement bekend gesteld. Waar mogelijk worden algemeen geldende lessen gebruikt bij de instandhouding van bestaand en de verwerving van nieuw materieel. Naast deze, meer op lange termijn gerichte activiteit, wordt elke klacht die zich in een uitzendgebied voordoet direct onderzocht. Afhankelijk van de situatie wordt er snel naar een oplossing gezocht.

5. Kunnen aggregaten en koelsystemen de plaatselijk zeer hoge temperaturen gedurende een langere periode aan?

Door de gevraagde prestaties te spreiden over het materieel, de uitvoering van een preventief onderhoudsprogramma en het aanbrengen van schaduwoverkappingen wordt de temperatuursinvloed gereduceerd. Daardoor is inzet over een langere periode mogelijk.

6. Deelt u de zorgen van de vertegenwoordigers van de militaire vakbonden inzake de voedselverziening bij onverhoopte uitval van koelsystemen? Hoe wordt voorzien in adequate terugvalopties?

Bij het niet beschikbaar hebben van geconditioneerde opslag voor dagverse voeding kan gebruik worden gemaakt van een voorraad ingeblikte voeding, welke in omvang toereikend is om situaties het hoofd te bieden.

1) Reformatorisch Dagblad, 6 augustus jl.

Nieuws Nieuwsberichten