EUSALT


Europees geriatriecongres: een zoutarm dieet is gevaarlijk voor ouderen

Tijdens het Europees geriatriecongres dat van 15 tot 19 september in Wenen werd gehouden, werd aangetoond dat een zoutarm dieet buitengewoon gevaarlijk kan zijn voor ouderen. De symptomen van hyponatremie (een laag natriumgehalte in het bloed) zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en evenwichtsverlies. Indien de ziekte onbehandeld blijft, kunnen de symptomen leiden tot mentale confusie en zelfs tot een coma. Professor Ingo Füsgen van de geriatrieafdeling in de Duitse universiteit van Witten-Herdecke stelde de bevindingen van zijn onderzoek in Wenen voor. Zijn onderzoek toont aan dat tot 10% van de ouderen lijden aan subacuut natriumtekort dat kan leiden tot problemen zoals aanleg tot nervositeit, hallucinaties, spierkrampen en incontinentie.

Professor Füsgen verklaarde: 'Natriumtekort komt vaak bij ouderen voor, maar wordt dikwijls niet herkend.' Vele ouderen zijn zich niet bewust van de gevaren van een zoutarm dieet. Zij proberen om minder zout te eten, omdat ze denken dat dit gezond is. Volgens een enquête die professor Füsgen in het kader van zijn onderzoek heeft gehouden, probeert 80% van de ouderen om zo weinig mogelijk zout te eten vanwege de misvatting dat te veel zout een hoge bloeddruk veroorzaakt. Professor Füsgen beweert dat een zoutarm dieet niet is aangewezen voor de meeste ouderen.

EuSalt, de vereniging van Europese zoutproducenten, heeft tot doel om aan het publiek en andere belanghebbenden betrouwbare informatie te geven over zout en de vele toepassingen ervan. Deze non-profitorganisatie wenst ook het verantwoord gebruik van zout te bevorderen en vertegenwoordigt de zoutindustrie bij Europese en internationale instellingen.

Contactpersoon:
Robert Speiser
EuSalt
IJzerlaan 4
B-1040 Brussel
Telefoon: +32-(0)2-737-10-90
Fax: +32-(0)2-737-10-99
info@eusalt.com

Source: EuSalt

Contactpersoon: Robert Speiser, EuSalt, IJzerlaan 4, B-1040 Brussel, Telefoon: 32-(0)2-737-10-90, Fax: +32-(0)2-737-10-99, info@eusalt.com

20 sep 04 10:23