European Commission

IP/04/1108

Brussel, den 17. September 2004

Commissie geeft Serco en NedRailways toestemming voor joint venture voor treinvervoer in noorden Engeland

De Europese Commissie heeft haar toestemming gegeven voor de joint venture Northern Rail JV waarin Serco Group plc en NedRailways BV zullen gaan samenwerken voor de exploitatie van lokaal en regionaal reizigersvervoer in het noorden van Engeland.

De operatie werd op 13 augustus 2004 met het oog op goedkeuring bij de Commissie aangemeld. In deze joint venture worden de diensten samengebracht die voorheen werden geëxploiteerd door FirstGroup en Arriva. Die bedrijven exploiteerden, respectievelijk, de 'North West'-concessie en de 'North East, Yorkshire and Humber'-concessie vóór die werden samengevoegd tot de nieuwe 'Northern Rail'-concessie.

Deze operatie voegt de activiteiten van de aanmeldende partijen in het reizigersvervoer in het Verenigd Koninkrijk samen; deze omvatten spoor-, light-rail- en metrovervoer. Na de operatie zal er in de activiteiten van de partijen een overlapping zijn op de lijnen voor reizigersvervoer naar Liverpool en Manchester.

Omdat de totale omzet die op deze markten wordt gehaald, relatief beperkt is ten opzichte van de gehele markt voor openbaar vervoer in het Verenigd Koninkrijk, was de Commissie van oordeel dat de vijf verbindingen met Liverpool en Manchester geen wezenlijk deel van de gemeenschappelijke markt vormen. Daarom heeft zij ook besloten de operatie goed te keuren.

Achtergrond

Volgens de EG-concentratieverordening kan de Commissie alleen optreden tegen een fusie wanneer deze dreigt "een machtspositie in het leven te roepen of te versterken welke tot gevolg heeft dat een daadwerkelijke mededinging in een wezenlijk gedeelte van de gemeenschappelijke markt op significante wijze wordt belemmerd".

Serco levert spoor- en metrovervoersdiensten in het Verenigd Koninkrijk, waar het de Docklands Light Railway (Londen), de Metrolink in Manchester en (samen met NedRailways) de Merseyrail-concessie exploiteert. In de publieke sector levert Serco ook diensten in de gezondheidszorg en het onderwijs.

NedRailways, een volle dochter van de Nederlandse Spoorwegen (NS), is actief in het Verenigd Koninkrijk en, in beperkte mate, ook in Duitsland en Centraal-Europa. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert NedRailways de Merseyrail-concessie in een afzonderlijke joint venture met Serco.

De Northern Rail-concessie omvat treindiensten op lijnen in het noorden van Engeland. Onder deze nieuwe concessie zullen vanaf 17 oktober 2004 regionale en lokale lijnen worden geëxploiteerd die momenteel nog onder twee concessies vallen: de 'North West'-concessie, die wordt geëxploiteerd door North Western Trains Company Ltd ("North Western"), een dochteronderneming van FirstGroup plc, en de 'North East, Yorkshire and Humber'-concessie, die wordt geëxploiteerd door Arriva Trains Northern Ltd, een dochter van Arriva plc.