Verbond van Verzekeraars

Hypotheekoffertes beter vergelijkbaar

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft het Verbond van Verzekeraars laten weten dat men de normen van de Nationaal Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari 2005 zodanig wijzigt dat er ook bij NHG-offertes wordt gerekend met een bruto voorbeeldrendement. Dit heeft als voordeel voor consumenten dat hypotheekoffertes van verschillende aanbieders volledig vergelijkbaar zullen zijn.

In de gewijzigde NHG-normen zal onder andere worden opgenomen dat bij aflossingsvormen waarbij het eindkapitaal niet van tevoren vaststaat, zoals bijvoorbeeld de beleggingshypotheek, de prognose van het voor aflossing bestemde eindkapitaal op basis van een bruto rendement van maximaal 8% moet gebeuren. Deze uniforme wijze van het hanteren van het bruto rendement, namelijk het rendement voor aftrek van alle kosten, houdt in dat de klant offertes van verschillende aanbieders beter kan vergelijken. In het rapport van MoneyView (De financiële bijsluiter in de verzekeringswereld) werd onlangs nog eens het belang van dit onderwerp onderstreept.

De hypotheekoffertes (met NHG) van verzekeraars gingen tot nu toe uit van een NHG-norm die gebaseerd is op een rendement na aftrek van de fondskosten. In het kader van de vergelijkbaarheid van offertes heeft de Autoriteit Financiële Markten het Verbond van Verzekeraars verzocht om, in overleg met het WEW, te komen tot een volledige brutering van het eigen voorbeeldrendement. Het WEW heeft het Verbond laten weten in te stemmen met deze maatregel en deze wijziging door te voeren in de nieuwe normen voor 2005. Dit betekent dat deze wijziging per 1 januari a.s. zal ingaan.

De overige wijzigingen in de voorwaarden en normen van de NHG worden omstreeks 1 november a.s. door het WEW bekendgemaakt.

Den Haag, 17 september 2004

---