European Commission

P/04/103

Brussel, 15 september 2004

12330/1/04 REV 1 (Presse 259)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het resultaat van het beroep van Datuk Seri Anwar Ibrahim

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het resultaat van het beroep van Datuk Seri Anwar Ibrahim tegen zijn veroordeling op 8 augustus 2000.

De Europese Unie is ingenomen met de beslissing van het Federale Hof van Maleisië om Datuk Seri Anwar Ibrahim, de voormalige vice-minister-president van Maleisië, vrij te spreken met betrekking tot zijn veroordeling en straf van 8 augustus 2000.

De EU heeft de verschillende fasen van de rechtsgang tegen Datuk Seri Anwar Ibrahim op de voet gevolgd en voortdurend uiting gegeven aan haar diepe bezorgdheid over de eerlijkheid van het proces. De Europese Unie is derhalve verheugd over de beslissing van het Federale Hof van Maleisië om zijn uitspraak van 8 augustus 2000 te vernietigen. De beslissing toont aan dat de rechtstaat in Maleisië vaste vorm krijgt.

De EU zal het beroep tegen de veroordeling van de betrokkene van 14 april 1999 nauwlettend blijven volgen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Krotatie , de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/ E-mail: press.office@consilium.eu.int
---

Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.