Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


PPO zoekt partners voor ontwikkeling van landschapsmaïs Maïs van anderhalve meter hoog heeft toekomst

Maïs van ongeveer anderhalve meter hoog met een vergelijkbare voederwaarde-opbrengst als normale maïs. Dat is wat Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) voor ogen heeft met het project landschapsmaïs. Donderdag 26 augustus presenteerde het onderzoeksbedrijf de mogelijkheden op het demoveld in Nistelrode (NBr.). PPO ziet mogelijkheden voor kortere maïs. Nederlandse melkveehouders hebben een ruwvoeroverschot en ruimte voor de teelt van eigen krachtvoer. Landschapsmaïs past in dit plaatje. De opbrengst ligt weliswaar lager maar het aandeel kolf is hoger waardoor deze maïs een extreem hoge voederwaarde heeft. De VEM-opbrengst kan hetzelfde zijn als normale maïs.
Onderzoeker Jos Groten ziet nog meer voordelen. Maïs van anderhalve meter wordt half augustus begin sep tembergeoogst.Hetkortere groeiseizoen maakt een vóór- en nateelt mogelijk. Landschapsmaïs past hiermee goed in het nieuwe mestbeleid, waar een bepaalde hoeveelheid stikstof via een groenbemester voor het volgende maïsgewas beschikbaar moet komen. Mogelijk heeft de korte maïs ook minder stikstof nodig.

Bodemkwaliteit
Door het kortere groeiseizoen past landschapsmaïs ook prima in een vruchtwisseling met andere gewassen. Vruchtwisseling en een geslaagde groenbemester hebben een positieve invloed op het organische stofgehalte van de grond. Dit heeft een positieve uitwerking op de bodemstructuur, de vochtvoorziening, het bodemleven en de stikstoflevering. De bodemkwaliteit is de komende jaren het probleem in de maïsteelt.
Vruchtwisseling heeft ook een verhoging van de opbrengst tot gevolg en onkruiden zijn beter te beheersen dan in een continuteelt. Opbrengstcompensatie bij landschapsmaïs is tevens te vinden in de revenuen van de vóór- en nateelt. Groten denkt dat hiermee de opbrengst van landschapsmaïs niet lager uitvalt dan die van normale maïs.
Op het demoveld in Nistelrode staan verschillende rassen: het langste en kortste maïs van de rassenlijst 2004, een kort oud ras (2.00 meter), nieuw gekweekte korte rassen (1.80 tot 2.00 meter) en suikermaïsrassen (1.55 tot 1.80 meter). Suikermaïs heeft de juiste lengte en is hier opgenomen voor een goede beeldvorming, aldus Groten. ,,De toekomst ligt bij nieuw gekweekte rassen. Dit betekent wel dat het nog tien jaar kan duren voordat landschapsmaïs voor de praktijk beschikbaar is.

Veiliger en fraaier
Het idee om landschapsmaïs te ontwikkelen komt voort uit de negatieve geluiden vanuit de maatschappij en overheden op de massale teelt van maïs. Het zou een eentonig landschap geven, recreanten het uitzicht ontnemen en in sommige gevallen de verkeersveiligheid hinderen. Kortere maïs heeft deze nadelen niet.
De eerste onderzoeken en het demoveld zijn tot stand gekomen in samenwerking met vereniging de Maashorstboeren, het ministerie van LNV en Landbouw Innovatie Noord-Brabant. PPO zoekt nog kweekbedrijven en financiers die deel willen nemen aan het vervolgonderzoek.

Wilt u meer weten over het onderzoek naar de teelt van landschapsmaïs? Neem dan contact op met Jos Groten: telefoon 0320-291356, e-mail: jos.groten@wur.nl

september 2004