CVERITAS (BAARN, NEDERLAND)

30 % sollicitanten liegt in CV: verificatie geen luxe

PERSARTIKEL

Baarn, 20 september 2004

Dertig procent sollicitanten liegt in hun CV
Verificatie CV-gegevens geen overbodige luxe

In ongeveer dertig procent van de gevallen verdraaien sollicitanten de waarheid in hun curriculum vitae. Dertien procent van de CV's bevat zelfs expliciete leugens. Een geval zoals de journalist van The Sun, die afgelopen vrijdag het Britse Lagerhuis wist binnen te komen met nep-explosieven op zijn lichaam, hoeft dus geen verwondering te wekken. De man was drie weken eerder als kelner in dienst getreden op grond van verzonnen referenties, die echter niet werden geverifieerd. Maar ook in Nederland, met waarschijnlijk de verdwijning van de sleutel van de lift van de Bijlmersbajes als illustratief voorbeeld, worden volgens recent onderzoek referenties in slechts 16,5 procent van de gevallen nagetrokken. Bijna tweederde van de diploma's (69,3 procent) wordt niet gecontroleerd. Voor werkgevers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan is het al jaren heel gewoon om dit wel te doen.

CVeritas (Baarn, Nederland) voorkomt dat een nieuwe medewerker van een aanwinst verandert in een risicofactor. De verificatie van een CV is een nauwkeurig en tijdrovend proces dat specialistische kennis vereist, en dat HR-managers juist daarom uitstekend kunnen uitbesteden aan CVeritas. Het voorkomt extra kosten voor eventuele nieuwe personeelswerving, en vermindert de kans op fraude en imagoschade. Het stelt bovendien gerust als een ondernemer zeker weet wat voor vlees hij in de kuip heeft. Een nieuwe medewerker betekent immers ook een serieuze investering.

Verificatie van CV-gegevens
CVeritas voert geen antecedenten- of fraudeonderzoeken uit, maar verifieert de CV van een sollicitant op referenties en op het onderwijs- en werkgeversverleden. Op verzoek kan de rapportage worden aangevuld met bedrijfsspecifieke gegevens. Het verificatieproces verloopt volgens de richtlijnen uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens en altijd na schriftelijke toestemming van de kandidaat. Een sollicitant heeft bovendien de keuze of de rapportage wel of niet wordt voorgelegd aan de werkgever.

Een CV met een keurmerk
Een sollicitant kan de werkgever ook vóór zijn. CVeritas verifieert namelijk ook het curriculum vitae van kandidaten vooraf en geeft het een keurmerk. De kandidaat heeft zo een streepje voor tijdens sollicitaties. Ook werving- en selectiebureaus gebruiken de service om zeker te zijn dat men een gegarandeerd betrouwbaar CV overlegt aan opdrachtgevers - in het belang van alle betrokken partijen.

CVeritas
CVeritas is actief sinds begin 2003. Het werkt onafhankelijk en levert diensten aan grote en kleine, nationale en internationale ondernemingen. De activiteiten van CVeritas zijn ontwikkeld op basis van ervaringen op het gebied van personeel- en risicomanagement. De verificatie van CV's is een relatief goedkope oplossing voor de steeds luidere maatschappelijke roep om controle op de instroom van personeel in kwetsbare sectoren.

Kijk ook op www.cveritas.com

///////////////einde persartikel//////////////

Noot voor de redactie,