Gemeente Gouda



datum: 14 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Peter Smit
telefoon: 0182 - 588393

gouweknoop lijkt haalbaar

In opdracht van het college van BenW heeft adviesbureau AGV een vooronderzoek gedaan naar gewenste locaties voor een NS station ten westen van Gouda. Twee locaties komen hiervoor in aanmerking: locatie Westergouwe en locatie Gouweknoop. Technisch is het mogelijk om op beide locaties een station te realiseren. De voorkeur gaat uit naar Gouweknoop omdat hier in de toekomst kan worden overgestapt op de trein naar Den Haag. Het college geeft opdracht om de haalbaarheid van Gouweknoop nader te onderzoeken.

Locatie Gouweknoop ligt ter hoogte van de kruising van de spoorlijn met de N207 (Krimpenerwaard-Waddinxveen). Dit is ten noorden van Westergouwe. In het vooronderzoek is uitgegaan van een positief besluit van de minister voor bebouwing van Westergouwe.

Behalve de technische mogelijkheden heeft AGV ook het aantal te verwachten reizigers berekend. Daarbij is ook uitgegaan van bebouwing van Westergouwe, maar niet met bebouwing van de driehoek Rotterdam-Zoetermeer-Gouda. Zelfs zonder de bouw van vijftien- tot dertigduizend woningen in de Zuidplaspolder zouden er voldoende reizigers voor de NS om een station te realiseren. De NS hanteert een drempelwaarde van duizend reizigers per dag. De studie laat zien dat er op circa 1.200 nieuwe reizigers gerekend kan worden. De overstap op de RijnGouweLijn en de trein naar Den Haag levert nog extra reizigers op.

Het is niet de bedoeling dat Gouweknoop gaat concurreren met Spoorzone. De locaties hebben een heel ander profiel en bevinden zich bovendien in een andere uitvoeringsfase.


-- einde bericht --