Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: Hotels.nl net te sterk voor ING/ESGOO

Hotels.nl, het vroegere Groningen 1, is de competitie uitstekend begonnen. Tegen ING/ESGOO werd het een zwaarbevochten 5½-4½ overwinning.

Om nou te zeggen dat iedereen ontspannen naar deze wedstrijd toeleefde, zou overdreven zijn. Ik maak al jarenlang deel uit van de Groningse pendeldienst tussen Meesterklasse en Eerste klasse, en het was vrijwel altijd vechten tegen degradatie. Dit jaar moet alles anders. Yge Visser, de grote motivator, zette bij de voorbespreking meteen flink wat druk op de ketel. De verliezer van deze wedstrijd kan de play-offs wel vergeten. Voor mij had hij ook nog een persoonlijke boodschap. Wit aan het zesde bord? Cruciale partij Hoeksema! We rekenen op je.

Ook ING/ESGOO besefte het belang van dit duel en was op volle oorlogssterkte naar het hoge noorden afgereisd. Bij Hotels.nl ontbrak behalve Jan Werle ook Sergei Tiviakov, de man in supervorm. Na Dieren, Vlissingen en Izmir is hij nu bezig een open toernooi in Jemen te winnen. Zijn vervanger was grootmeester Konstantin Landa, die ons door Tivi zelf per e-mail was aanbevolen. Ook David Lobzhanidze, een Georgische meester, was nieuw in ons team. Best nuttig, mensen als Tea Lanchava en Sergei Tiviakov in de gelederen. Zij hebben makkelijk toegang tot de Georgische en Russische markt. En als we het toch over nieuwe gezichten hebben... Als Hotels.nl echt alle nieuwe aanwinsten op zou stellen, dan zou ik misschien nog net derde reserve zijn. Of het budget dit allemaal toelaat is een tweede, maar toekomstige tegenstanders zijn gewaarschuwd.

De wedstrijd begon rustig. Lobzhanidze en Feygin wensten elkaar geen pijn te doen en gaven snel remise. Ook weinig vuurwerk bij Hausrath-Landa. Onze debutant kon geen vuist maken tegen het oerdegelijke spel van Hausrath. Sterker nog, Landa moest zijn best doen om de zaak in evenwicht te houden. Dan een gemiste kans voor Hotels.nl. Yge Visser kreeg in een van zijn geliefde structuurtjes Koningsindisch in de Voorhand groot voordeel tegen Gerhard Schebler, maar in tijdnood liet hij de Duitser ontsnappen met remise. ING/ESGOO kwam op voorsprong door een regelmatige overwinning van Lingnau op Luuk van Kooten. Misschien moet ik de Grünfeld met g3 toch maar eens goed bekijken, verzuchtte Luuk na afloop. Tja Luuk, daar kunnen je teamgenoten het alleen maar mee eens zijn. De Siciliaanse partij aan tiende bord tussen de youngsters Renze Rietveld en Ali Bitalzadeh eindigde na veel avonturen in remise. Einde tijdnood, en ING/ESGOO met 3-2 aan de leiding.

Dan een groots moment. Wie verzorgde de eerste overwinning van Hotels.nl in de Meesterklasse? Juist, ikzelf! Veel dank was ik daarbij verschuldigd aan de Duitse Griek Georgios Souleidis, die in een scherpe Sveshnikov met allerlei briljante ingevingen kwam. Ik kon de ballen alleen maar terugslaan en er het beste van hopen. En warempel, Souleidis ging te ver in zijn winstpogingen. Ik kreeg toren, paard en twee pionnen voor de dame, plus aanval. Reden voor de Griek om naar een beproefd wapen te grijpen: het remiseaanbod. Heel verleidelijk natuurlijk, maar Visser stond al klaar met een honkbalknuppel en ook de moordende blikken van mijn mental coach spraken duidelijke taal: doorspelen! Souleidis bleek meer het type van de woeste aanvaller dan van de koele verdediger, en hij bezweek al spoedig onder de druk.

Klik hier voor het naspelen van de partij.

Lemmers-Brenninkmeijer werd remise. Het was een lange, maar dodelijk saaie partij. De goed ingevoerde lezer begrijpt dat het in deze gevallen vaak om de Siciliaanse braak gaat (1.e4 c5 2.c3). Gert Ligterink zette Hotels.nl op voorsprong met een gedegen overwinning op Ramon Koster. De jonge ESGOO-er offerde een pion voor iets moois over de zwarte velden, maar dat plannetje kwam niet echt uit de verf.

Uit de laatste twee partijen had Hotels.nl nog één punt nodig voor de zege. Aan Tea Lanchava de eer om de twee wedstrijdpunten veilig te stellen. Zij trok haar goede vorm van Vlissingen moeiteloos door en boekte een strakke overwinning op jeugdtalent Wouter Spoelman. De manier waarop Wouter de Moderne Verdediging van Tea aanpakte, verdient weinig aanbeveling. Na een mislukte opening vocht hij nog geweldig terug, maar het bleef vechten tegen de bierkaai.

Klik hier voor het naspelen van de partij.

5½-3½, en daarmee was het beslist. Frank Kroeze zorgde ten slotte voor de eindstand 5½-4½ door een gunstig eindspel tergend langzaam uit te schuiven tegen Daan Brandenburg.
In de volgende ronde de zware poolexpeditie naar Dorst, het riante thuishonk van landskampioen ZZICT. Na die wedstrijd weten we meer over de kansen van Hotels.nl in deze competitie.

Hotels.nl ING/ESGOO 5½-4½
Landa-Hausrath rem
Visser-Schebler rem
Lobzhanidze-Feygin rem
Brenninkmeijer-Lemmers rem
Ligterink-Koster 1-0
Hoeksema-Souleidis 1-0
Lanchava-Spoelman 1-0
Brandenburg-Kroeze 0-1
Van Kooten-Lingnau 0-1
Rietveld-Bitalzadeh rem


---

DSC 1 wint eerste wedstrijd met ruime cijfers (KNSB 1B) De Pion I verliest van Promotie (KNSB 2C)
D4 wint met 2,5- 5,5 in en tegen Roermond (KNSB 2D) ASV 1 redt het net niet tegen sterk ZZICT 2 (KNSB 2D) Brakke start voor Philidor 2 (KNSB 3A)
ASV 2 maakt het zichzelf moeilijk tegen Dr Max Euwe 2 (KNSB 3B) DSC2 behaalt met moeite een 4-4 gelijkspel tegen Hilligersberg (KNSB 3G)