Gemeente Amsterdam

Wethouders G4 in actie tegen voorgestelde Rijksbezuinigingen bij onderwijs
Dit is een gezamenlijk persbericht namens de G4 20 september 2004 - Herbert Raat
Maandag 20 september ontvangen alle leden van de Tweede Kamer een kaart van de wethouders Onderwijs van Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Volgens de wethouders van de G4 wordt het onderwijs in de grote steden het kind van de rekening. Zij doen een klemmend beroep op de volksvertegenwoordigers om het kabinet bij de les te houden en het achterstandsonderwijs die financiële voorsprong te geven die zo dringend nodig is. De bezuiniging op het onderwijsachterstandenbeleid moet van de wethouders van tafel.

Wat speelt er eigenlijk?

Het kabinet dreigt het onderwijsachterstandenbeleid fors te gaan korten. Allereerst door een bezuiniging van 100 miljoen euro per jaar op het achterstandenbudget dat het onderwijs van de gemeenten krijgt. Daarnaast door het wijzigen van de `gewichtenregeling'. Die regeling bepaalt hoeveel extra geld scholen krijgen voor hun achterstandsleerlingen. De wijziging betekent verschuiving van gelden van allochtone naar autochtone kinderen, van stad naar platteland. En er dreigt een plafond in die regeling waardoor zwarte scholen nog maar voor maximaal 80% van hun leerlingen achterstandsgeld krijgen. Zo wordt het ene gat met het andere gedicht.

De optelsom is dan snel gemaakt. Het onderwijs komt zo zelf op achterstand, en er tekent zich een onwerkbare situatie af voor de scholen in met name de vier grote steden, de G4. Want juist daar gaan veel allochtone achterstandsleerlingen naar school, en zijn er veel zwarte scholen. Daar komt de klap het hardste aan. En dan zwijgen we nog over recente bezuinigingen op andere regelingen die precies dezelfde scholen hebben getroffen. Het onderwijs in de grote steden wordt zo het kind van de rekening. De gezamenlijke schoolbesturen in de G4, verenigd in het Onderwijsplatform G4, luiden niet voor niets nu de noodklok.

Achterstandsbeleid is geen luxe, maar noodzaak. De minister vindt dat ook. En ook zij kent de aansprekende resultaten van de scholen in de G4. Zoals de stijging van Cito-scores, stijging van de slaagpercentages in het voortgezet onderwijs en minder schooluitval. Die opgaande lijn moeten we vasthouden. Maar met deze kabinetsplannen lukt dat niet. De minister erkent dat het terugdringen van achterstanden een kwestie van lange adem is en veel geld kost. Zij zegt te willen blijven investeren, maar met de aangekondigde bezuinigingen en verschuivingen bereikt zij het tegendeel.

Door de optelsom van de maatregelen raken scholen in de grote steden zoveel leerkrachten en ondersteuners kwijt dat de effectiviteit van de aanpak onvermijdelijk achteruit gaat. De situatie in de grootste steden wordt door de bezuinigingen en de optelsom van negatieve effecten voor het onderwijs te zwaar op de proef gesteld.

Daarom vragen de onderwijswethouders de Tweede Kamer om het kabinet bij de les te houden!

Pb-157

© Gemeente Amsterdam