Gemeente Amsterdam

Girafje geboren in Artis
20 september 2004 - Artis
Artis kreeg er zondag 12 september een klein girafje bij; Iwana. De bevalling verliep prima en moeder en dochter maken het goed. Iwana is het zusje van de anderhalf jaar oude Jabu en de dochter van moeder Grena en vader Iwan. Iwan overleed pasgeleden, Iwana is naar haar vader vernoemd. Het is hun achtste jong samen.

Iwana, één dag oud

De bezoekers aan Artis wisten op het einde van de middag niet wat ze zagen: op het giraffenperk stond Grena te bevallen! De verzorger hield de zaak scherp in de gaten, en besloot haarbinnen te halen om de bevalling rustiger te laten verlopen.

De draagtijd bij giraffen is 15 maanden. Bij de bevalling blijven de giraffemoeders gewoon staan. Het jong ploft dan ook van zo'n twee meter hoogte op de grond. De moeder likt het schoon en bijna direct daarna waagt het jong de eerste, wankele stapjes. Iwana is inmiddels voor het publiek te zien in de giraffestal van Artis.

De eerste giraffen op Nederlands grondgebied kwamen in 1856 aan in Artis. Ze waren afkomstig uit een nalatenschap van een opperstalmeester uit Oost-Pruisen die jarenlang voor de Egyptische onderkoning werkte. Sinds die tijd zijn er al veel jongen in Artis geboren.

In het wild is de giraffe gelukkig (nog) geen bedreigde diersoort. Wel zijn ze in sommige gebieden erg zeldzaam geworden.

© Gemeente Amsterdam