AutoRai

20-9-2004

Ford voor 40e achtereenvolgende keer in de punten

Ford-rijders 3 en 5 in loodzware Engelse WK-rally Inmarsat Star of the Rally Award voor Ford

Ford is vandaag voor de 40e (!) achtereenvolgende maal in de punten geëindigd in het FIA Wereldkampioenschap Rallys, doordat beide Fords Focus RS World Rally Cars tijdens de Wales Rally GB in de topvijf eindigden. Markko Märtin en Michael Park legden met hun derde plaats voor de 7e maal dit seizoen beslag op een podiumplaats in het Wereldkampioenschap. Hun BP-Ford World Rally Team collegas François Duval en Stéphane Prévot klasseerden zich als vijfde.

Deze opmerkelijke score, de langste in de geschiedenis van het kampioenschap, begon tijdens de Monte Carlo Rally in 2002. De resultaten kregen na de finish officiële erkenning toen het Ford-team de Inmarsat Star of the Rally Award werd toegekend. Lewis Booth, president en CEO van Ford of Europe, nam de prijs met gepaste trots in ontvangst.Dankzij deze dubbele puntenscore tijdens de 12e rally uit het WK blijft de tussentijdse 2e plaats in het klassement voor merken met nog vier ronden te gaan vast in handen van Ford. Märtin en Duval gaven het record extra glans door op de laatste klassementsproef van de rally in Cardiff de twee snelste tijden neer te zetten.

Het is een ongelooflijk resultaat om dit succes te boeken in een kampioenschap dat ongemeen spannend en competitief is, verklaarde BP-Ford teamdirector Malcolm Wilson aan de finish. Het is tevens een bewijs van de absolute betrouwbaarheid en pure snelheid van de Focus RS WRC gedurende nu al tweeënhalf seizoenen. Kortom, een mijlpaal waar Ford heel erg trots op is.

De rally
De rally werd dit jaar eerder verreden in verband met de weersomstandigheden, maar dat pakte niet geheel naar wens uit. Hevige regenval zorgde er voor dat tijdens de eerste twee omlopen de onverharde bospaden in Zuid-Wales uiterst verraderlijk waren. Door veel modder en plassen op de weg hadden veel autos last van aqua-planing en de rally was mede daardoor zo zwaar dat slechts 42 van de 83 gestarte equipes na 19 proeven van in totaal 394,03 kilometer de finish zagen.

Märtin/Park maakten de laatste dag van de rally geen enkele fout in hun Castrol Ford Focus RS en slaagden er in zich de voormalige wereldkampioen Carlos Sainz / Citroen van het lijf te houden. Hun derde plaats betekende ook eenzelfde plaats in de rijdersrangschikking voor het WK. Het is fantastisch om weer op het podium te staan en een fantastisch resultaat voor Ford, verklaarde de 28-jarige rijder uit Estland. En natuurlijk leuk dat we de rally afsloten met een snelste tijd. Zeker ook omdat deze proef live op TV werd uitgezonden. Het ging allemaal prima, afgezien van wat angstige momenten toen we vrijdag bijna twee keer de weg afvlogen in die slechte omstandigheden in de mist.

Zuiderburen Duval en Prévot wisten maar liefst vier proeven te winnen tijdens de eerste twee omlopen. Ook zij namen echter geen enkel risico en reden zich voor de 8e keer dit seizoen in de punten. Het was een goede rally in extreem slechte weersomstandigheden, aldus het 23-jarige Ford-talent. We hadden getest toen het droog was, dus de set-up van onze auto was niet helemaal goed. Die was te hard en dat was niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Maar na het aanbrengen van wat wijzigingen ging het stukken beter en voelde ik mij gelukkiger.

Wilson was zeer tevreden over zijn rijders. Markko reed prima en het was jammer dat hij gisteren wat technische problemen had, maar dat kostte geen plaatsen. François was gisteren indrukwekkend. Hij was net zo snel als Loeb en Solberg. De 17-jarige zoon van teamdirector Wilson, Matthew, eindigde in een privé Focus RS als 13e. De privé ingeschreven Focus RS van Mark Higgins leek op een fraaie 8e plaats af te stevenen, maar helaas gleed hij op de allerlaatste proef van de weg.

Volgende ronde
Van 30 september t/m 3 oktober zijn de teams op het eiland Sardinië te vinden voor de Rally Italia Sardinia, meetellend voor het WK en die in plaats van de San Remo rally wordt verreden.

Uitslag Wales Rally GB 1. P Solberg/P Mills Subaru Impreza 3 uur 42 min 39.5 sec
2. S Loeb/D Citroen Xsara 3 uur 42 min 45.8 sec 3. M Märtin/M Park Ford Focus RS 3 uur 45 min 33.2 sec 4. C Sainz/M Marti Citroen Xsara 3 uur 46 min 21.6 sec 5. F Duval/S Prévot Ford Focus RS 3 uur 47 min 20.8 sec 6. H Rovanperä/R Pietilainen Peugeot 307 3 uur 49 min 24.4 sec 7. M Hirvonen/J Lehtinen Subaru Impreza 3 uur 49 min 47.8 sec 8. M Stohl/I Minor Peugeot 206 3 uur 52 min 59.6 sec 9. N Vouilloz/D Giraudet Peugeot 206 3 uur 57 min 51.8 sec 10 A Warmbold/G Price Ford Focus RS 3 uur 58 min 28.8 sec

FIA Wereld Rally Kampioenschap (na ronde 12 van de 16) Rijders
1. S Loeb 92 punten

2. P Solberg 64 punten

3. M Märtin 59 punten

4. C Sainz 55 punten

5. M Grönholm 47 punten

6. F Duval 43 punten

Merken

1. Citroen 150 punten

2. Ford 112 punten

3. Subaru 91 punten

4. Peugeot 76 punten