AutoRai

20-9-2004

Wilks en Suzuki winnen in Groot-Brittannië

Guy Wilks heeft zijn tweede overwinning in het Junior World Rally Championship voor Suzuki in de wacht gesleept, waardoor hij nu voor het eerst dit seizoen op kop staat in de rangschikking

Kosti Katajamaki stond dankzij zijn derde plaats voor de derde achtereenvolgende maal op het erepodium, terwijl Jari-Matti Latvala de eindstreep op de vijfde plaats passeerde.

In totaal bestond de loodzware Engelse WK-rally uit 19 klassementsproeven, waarvan er maar liefst 11 door Suzuki werden gewonnen. Helaas moest Mirco Baldacci, op kop liggend, op de laatste dag de strijd door een ongeluk staken. Ook P-G Andersson moest tijdens de twee omloop vroegtijdig naar de kant toen een opspringende steen de remleiding van zijn Suzuki lek stootte. De rally was vanwege de slechte weersomstandigheden loodzwaar en dat ondervond ook Urmo Aava toen hij zijn 2003-spec Ignis op de eerste dag in het struweel parkeerde.

De Rally Great Britain, de vijfde ronde uit het Junior Wereldkampioenschap Rally, werd gekenmerkt door snelle, onverharde paden in de bossen van Zuid-Wales. Het beroemde evenement ontwikkelde zich vervolgens, mede door het regenachtige weer, tot een veeleisende competitie voor zowel mens als machine, met een zinderend slot.

De wedstrijd
Met startnummer 31 op de flanken van hun Suzuki Ignis werden Mirco Baldacci en Giovanni Bernacchini uit Italië vooraf gerekend tot de favorieten. Maar helaas konden de Italianen vroeger dan gepland naar huis, toen zij op de eerste klassementsproef van de derde omloop hun Ignis op het dak legden. Mirco eindigde vorig jaar als tweede en was goed op weg om dat resultaat dit jaar zelfs te verbeteren, maar een snelle linkerbocht werd hem noodlottig. Baldacci: Het ging best goed, tot de laatste dag. Ik kwam iets te snel op een linker-bocht af en de auto brak uit. Op zich niet zo erg, maar ik raakte een brok steen en kwam in een greppel terecht. Heel telerstellend, want het ging gewoon heel erg goed.

Twee startnummers lager waren Suzuki-rijders Guy Wilks en Phil Pugh uit Engeland van start gegaan. Guy was aan de start van zijn thuiswedstrijd verschenen met maar één gedachte: winnen. En daar zag het in eerste instantie niet naar uit, want een spin en een lekke band zetten hem op een halve minuut achterstand. Maar dankzij het uitvallen van Mirco kon hij zich toch aan de kop van het klassement nestelen en stond deze niet meer af. Zijn leidende positie in het klassement voor het WK was daarmee een feit.

Wilks: De rally in Engeland is altijd onvoorspelbaar en daarnaast heel erg uitdagend. Het zijn drie zware dagen geweest, ook dit jaar weer. Er lag een enorme druk op mijn schouders en de start was niet veelbelovend met die lekke band. Maar het ging steeds beter en we hebben zeker Mirco onder druk kunnen zetten.

De derde Ignis werd bestuurd door Kost Katamajaki, die de protégé is van twee-voudig wereldkampioen Marcus Gronholm. Hij is, zoals het een Fin betaamt, een liefhebber van het onverharde werk en vloog dan ook door de bossen van Wales naar de finish van de Rally Great Britain. Met zijn derde plaats kwam hij voor de derde achtereenvolgende maal op het ereschavot terecht met zijn Ignis. De Fin kende geen echte problemen en zijn Suzuki toonde zich uiterst betrouwbaar, hoewel ook Kosti in het begin werd gep laagddooreenlekkeband.KostiHetwas een zware rally. Ik ben constant voluit gegaan en de auto deed het prima. We wilden winnen, maar de anderen waren net een tikje sneller. Bovendien wilde ik aan de finish komen dus vermeed ik onnodige risicos. In Sardinië zullen we er weer voor gaan!

Monster Sport Europe team manager Risto Laine toonde zich content aan de finish: Het heeft ons bijna drie jaar gekost om een Suzuki-rijder aan de leiding te krijgen van het Junior World Rally Championship. We zijn dus heel blij dit nu te hebben kunnen realiseren. De Suzuki Ignis rallywagens hebben probleemloos gepresteerd en de betrouwbaarheid was optimaal, dus we kijken uit naar de volgende rally op Sardinië.

De vierde plek was ook voor een Suzuki Ignis-rijder, Jari-Matti Latvala uit Finland. De Rally Great Britain was pas het tweede evenement voor Jari-Matti, nadat hij eerder op een ander merk had vertrouwd. Ondanks het feit dat hij de rally begon met het idee de auto te leren kennen, was de vierde plek een prestatie van formaat. Jari-Matti: Ik heb enorm genoten. De Ignis is enorm sterk en ik was vooral onder de indruk van de motor en de betrouwbaarheid.

Het Junior World Rally Championship gaat over twee weken weer verder met de Rallye dItalia-Sardinia, van 1 tot en met 3 oktober. Dit evenement is nieuw in het kampioenschap en vervangt de San Remo rally.


1 Guy Wilks (Suzuki Ignis) 4 uur 16 m 25.6 s
2 Kris Meeke (Opel Corsa) +2 m 00.6 s

3 Kosti Katajamaki (Suzuki Ignis) +2 m 39.5 s
4 Jari-Matti Latvala (Suzuki Ignis) +9 m 47.8 s
5 Xavier Pons (Fiat Punto) +12 m 59.0 s

6 Luca Betti (Fiat Punto) +16 m 28.0 s

7 Alan Scorcioni (Fiat Punto) +28 m 22.5 s

8 Luca Tabaton (Fiat Punto) +29 m 35.7 s