Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 20 september 2004

Onderzoek van weekblad Intermediair

Ambtenaren geven Balkenende een onvoldoende

Ambtenaren zijn zeer kritisch over het huidige regeringsbeleid en ze geven het kabinet een vijf als rapportcijfer. Dit blijkt uit onderzoek van het weekblad Intermediair waaraan in totaal 1700 werknemers in overheidsdienst hebben deelgenomen. Een grote meerderheid van de respondenten (70 procent) is van mening dat verdere bezuinigingen niet meer mogelijk zijn. De deelnemers aan het onderzoek zijn geen zure en oude ambtenaren die al zeven kabinetten en vijf bezuinigingsrondes achter de rug hebben; de respondenten zijn overwegend tussen de dertig en veertig jaar, zijn goed opgeleid en hebben al redelijk wat werkervaring. Nieuw beleid zou juist onder deze groep van betrokken en ambitieuze werknemers weerklank moeten vinden. Gevraagd naar hun eigen minister worden de rijksambtenaren wel iets positiever. Gemiddeld krijgen de ministers een 6,14. Maar er zijn duidelijke uitschieters naar boven en beneden. Zo zijn de bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken veruit het populairst. Ben Bot en Agnes van Ardenne krijgen beiden een 7,0. Minister van Sociale Zaken Arend Jan de Geus komt er het slechtst vanaf: hij krijgt van zijn eigen ambtenaren een 5,7. Gevolgd door Carla Peijs (Verkeer en Waterstaat) met een 5,8 en Sybilla Dekker (Vrom) met hetzelfde rapportcijfer. Opvallend is dat ondanks het in hun ogen slechte beleid, de ambtenaren overwegend wel plezier hebben in hun werk. Hun arbeidssatisfactie krijgt de gemiddelde score van 7,12. Ze maken dus wetten en regels waar ze niet achter staan, maar ze doen het wel met veel plezier.

Een belangrijke prioriteit van Balkenende-II is het project de andere overheid . Den Haag moet meer ruimte laten aan het eigen initiatief van de burgers, er moeten minder wetten en minder strakke regels komen, de Haagse bureaucratie dient te worden ingekrompen en er moet veel efficiënter gewerkt worden. Het kabinet krijgt daar een enorme kluif aan, zo blijkt uit dit onderzoek. 78,0 Procent van de ondervraagden is van mening dat het niet zal lukken minder wetten en regels te maken en 66,5 procent ziet nog geen eerste tekenen die duiden op een efficiëntere overheid.

Meer informatie bij: Evert de Vos, chefredacteur Intermediair, 06-515130934 of 023-5463223

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463220
f (023) 5465521
e info@intermediair.nl

Intermediair Intermediair brengt hoger opgeleiden en werkgevers op de meest effectieve manier met elkaar in contact. Door de combinatie van het weekblad, de site, het Jaarboek, de Loopbaangids en trainingen genereert Intermediair een hoog bereik onder zowel startende hoger opgeleiden als hoger opgeleiden met werkervaring (al dan niet actief op zoek).