Nederlandse Taalunie

Tweede editie Woordenlijst Nederlandse taal

Den Haag, 15 september 2004

Woordenlijst Nederlandse taal: Taalunie werkt samen met andere gezaghebbende spellingbronnen

In het najaar van 2005 verschijnt de tweede, herziene editie van de Woordenlijst Nederlandse taal, ook bekend onder de naam Groene boekje. De herziening is het gevolg van een ministerbesluit uit 1994 dat er om de tien jaar een nieuwe editie van de Woordenlijst moet verschijnen. Het gaat om een technische herziening en niet om een spellinghervorming. De aanpassingen betreffen o.a. het toevoegen en schrappen van woorden, de informatiecategorieën per ingang en de formulering van de regels in de zogenaamde Leidraad.

In het vooruitzicht van deze nieuwe editie heeft de Taalunie een spellingplatform ingesteld dat openstaat voor producenten van andere gezaghebbende producten en diensten betreffende spelling, zoals woordenboeken, spellinggidsen, programmas voor spellingcontrole en taaladviesboeken. Met dit platform willen de samenwerkende partijen zorgen voor de grootst mogelijke eenheid in het toepassen van de officiële spelling van het Nederlands, niet alleen op het gebied van de toegepaste regels en principes, maar ook op het niveau van de schrijfwijze van individuele woorden en woordvormen. De taalgebruiker heeft er immers belang bij dat de verschillende bronnen elkaar niet tegenspreken.

Momenteel heeft de Taalunie met acht partijen samenwerkingsakkoorden afgesloten. Het platform staat open voor alle producenten van werken en diensten die door het grote publiek als gezaghebbend op het gebied van spelling worden geconsulteerd.

Belangrijke voorwaarde is dat de betrokken producenten de officiële spelling van het Nederlands, zoals die wordt vastgelegd door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, volledig en loyaal toepassen in de eigen producten en melding doen van alle problemen en onduidelijkheden die zich bij het toepassen van de spellingprincipes blijken voor te doen. Die problemen worden vervolgens centraal opgelost, waarna alle partijen over de uitkomsten worden geïnformeerd.

De tweede cruciale voorwaarde voor deelname aan het platform is het respecteren van de centraal afgesproken publicatiedatum. Dat houdt in dat producten en diensten volgens en over de spelling volgens de tweede editie van de Woordenlijst niet vóór 15 oktober 2005 openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over de doelstellingen en principes van de samenwerking is hier te vinden.

Wie meer informatie wenst of zijn belangstelling voor samenwerking wil melden, kan contact opnemen met Johan Van Hoorde of Rob Visser van het Algemeen Secretariaat van de Taalunie.

Nederlandse Taalunie
Algemeen Secretariaat
Spellingplatform
Postbus 10595
Lange Voorhout 19
2501 HN Den Haag
telefoon + 31 70 346 95 48
e-mail: jvanhoorde@taalunie.org of rvisser@taalunie.org © Nederlandse Taalunie, 2000/2004 - alle rechten voorbehouden