---

Nieuwsberichten
---

foto: Een van de acht veteranen die in een tandemcombinatie naar beneden kwamen (Peter Wiezoreck)

Massale belangstelling voor herdenking Arnhem

20-9-2004 12:15:00

De 60^steherdenking van de Slag om Arnhem, waar de Britse 1^steLuchtlandingsdivisie in september 1944 strijdend ten onder ging, heeft massale belangstelling getrokken van de Nederlandse bevolking. Alleen al bij de plechtigheid op de erebegraafplaats van Oosterbeek waren zondag (19 september) 15.000 mensen aanwezig. Onder de vele hoge genodigden bevonden zich ook koningin Beatrix en de Britse kroonprins Charles, die samen een krans legden. De Chef Defensiestaf en de vier bevelhebbers volgden hen na.

De veteranen van de Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, die enkele dagen na aanvang van operatie Market Garden op 17 september 1944bij Driel, aan de overkant van de Nederrijn, landden, wisten dit keer meer dan anders de schijnwerper op zich gericht. Zij zijn er in de geschiedenis nogal eens bekaaid afgekomen en vandaar dat hen nu extra aandacht ten deel viel. De Poolse regering werd vertegenwoordig door de voorzitter van het parlement, professor L. Pastusiak.

Tot de verschillende activiteiten die de herdenking van zestig jaar Slag om Arnhem markeerden, hoorde ook de traditionele parachutedropping op de Ginkelse Heide. Dit jaar durfden andermaal een aantal hoogbejaarde veteranen de sprong aan. Tien Britten en één Pool kwamen zaterdag samen met zeshonderd hedendaagse parachutisten, van onder meer het Britse 4^dePara bataljon, naar beneden: drie van hen solo, de anderen in een tandemcombinatie. Zon 60.000 toeschouwers waren er getuige van. (Fotos: Peter Wiezoreck) Foto: De John Frost Brug, in september 1944 net een brug te ver (Peter Wiezoreck)

Nieuws Nieuwsberichten