European Commission

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/106

Brussel, 16 september 2004

12452/04 (Presse 267)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het geval Gongadze in Oekraïne

Precies vier jaar na de verdwijning van en de moord op de journalist Georgiy Gongadze, wenst de Europese Unie eens te meer uitdrukking te geven aan haar bezorgdheid over het uitblijven van vooruitgang in het onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood.

In de vier jaar sinds de dood van Gongadze zijn nog andere journalisten het slachtoffer geworden van fysieke agressie of onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen, waardoor vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de veiligheid en de beveiliging van mensen die werkzaam zijn in de media. De Europese Unie maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan op de activiteiten van journalisten.

De EU roept de Oekraïense autoriteiten derhalve op al het mogelijke te doen om de daders van deze misdaden te vinden en te berechten.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.