Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 20 september 2004


Vragen van het lid Albayrak (PvdA) aan de minister van Justitie


betreffende de Amerikaanse kritiek op het Nederlands drugsbeleid


* Bent u op de hoogte van de kritiek op het Nederlands drugsbeleid in de jaarlijkse rapportage over de strijd tegen drugs die naar het Amerikaanse Congres is gestuurd? Zo ja, wat is uw reactie hierop? Is deze kritiek volgens u terecht?


* Hoe reageert u op het feit dat de kritiek zich niet alleen richt op de vorderingen die Nederland maakt in de bestrijding van drugs en voornamelijk synthetische drugs, maar ook op de samenwerking met de Amerikanen?


* Kunt u inzichtelijk maken wat de samenwerking met de Amerikanen op dit moment inhoudt? Hoeveel Amerikanen zijn op dit moment in Nederland en op de Nederlandse Antillen aanwezig in het kader van die samenwerking, wat is hun positie en welke bevoegdheden hebben zij?


* Bent u voornemens om in de nabije toekomst tot uitbreiding van deze samenwerking over te gaan?


* Wat is uw reactie op de kritiek die de samenwerking met de Amerikanen krijgt vanuit Nederland als het gaat om de rechtspositie van Nederlandse verdachten (plea-bargaining, uitlevering etc)?


* Wat is uw reactie op het verwijt dat u onvoldoende gebruik zou maken van de geboden mogelijkheden in de antiwitwaswetten en het ontoereikend zijn van financieel onderzoek?


* Kunt u aangeven welke bedragen in de afgelopen 5 jaren zijn onderschept, waarvan de relatie met drugshandel is aangetoond? Op welk deel hiervan is beslaggelegd?


(bron telegraaf 17 september 2004)