Gemeente Lisse

20-09-2004 Inspraakverordening

Wij vinden het belangrijk om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij gemeentelijke aangelegenheden. Daaronder vallen ook projecten in het kader van dorpsvernieuwing, herinrichting van wegen en de woonomgeving en welzijnsvoorzieningen.

De gemeente Lisse heeft een inspraakverordening waarin is geregeld wanneer, hoe en in hoeverre burgers kunnen meebeslissen over dergelijke zaken. In deze verordening is voor een groot deel de zogenaamde voorbereidingsprocedure van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij beleidsvoornemens aankondigen via het huis-aan-huisblad en dat stukken minimaal vier weken ter inzage liggen in het gemeentehuis. Daar staat duidelijk bij vermeld dat het een inspraakmogelijkheid betreft. U kunt vervolgens mondeling of schriftelijk reageren op de betreffende kwestie.

Het komt soms voor dat ergens geen inspraak op wordt verleend. Vindt u dat onterecht, dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Bent u het niet eens met het besluit dat het college vervolgens neemt, dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.

Hebt u een klacht over de manier waarop uitvoering wordt gegeven aan de inspraakverordening,
dan kunt u deze schriftelijke indienen bij het college van burgemeester en wethouders. In dit geval gaat het echter niet om een beschikking waartegen u bezwaar heeft en zodoende staat er ook geen beroepsmogelijkheid bij de rechtbank open.

Meer weten?
Voor meer informatie over de inspraakverordening kunt u terecht bij de afdeling Bestuurs- en Managementondersteuning, telefoon (0252) 433 161.