Gemeente Haarlem


20 september 2004
Concernstaf

247/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Voormalige Mulo ontruimd in verband met handhaving en veiligheid

Hedenochtend, 20 september 2004, is de gekraakte voormalige Mulo-school, deel van het Raakscomplex, door de politie ontruimd.
De gemeente had hierom gevraagd bij de Officier van Justitie. Dit gedeelte van de Raaks staat korter dan één jaar leeg. Kraken is in zo'n geval strafbaar.
Voor de zogenaamde Wijnkerk is dat anders. Daar moeten, als gevolg van een uitspraak van de rechter, de krakers worden gedoogd tot de gemeente het gebouw daadwerkelijk nodig heeft.
Het kraken van de voormalige Mulo was echter onwettig.
De ontruiming van dit gebouw past binnen het algemene handhavingsbeleid dat de gemeente ook in ander gevallen toepast. Bovendien was er het vermoeden dat het onwettige en niet gecontroleerde gebruik van het gebouw, waar geen nutsvoorzieningen zijn, brandgevaarlijke situaties kan opleveren.
Enige tijd geleden is er in een tegenoverliggend leegstaand schoolgebouw een grote brand uitgebroken. De gemeente vindt deze situatie voor de krakers en de omgeving niet verantwoord.

Het ontruimde gebouw zal nu in gebruik genomen worden voor functies die daar tijdelijk gecontroleerd en veilig kunnen plaatsvinden.
Tevens zal het gedoogde gebruik van de Wijnkerk op veiligheid gecontroleerd worden.


Linda Lans, hoofd Concerncommunicatie
023-5113075
Lansl@haarlem.nl

---- --