Gemeente Den Haag

september 2004
1450 bomen voor Den Haag (20 september)

Onze 'Groene Stad aan Zee' wordt binnenkort nog groener. Van 20 september tot half december van dit jaar krijgt Den Haag er maar liefst 1450 bomen bij. Op voorstel van Wethouder Stolte (Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport) heeft de Gemeenteraad besloten om de bomen te laten planten. De bomen worden verdeeld over zeven van de acht stadsdelen (behalve het nieuwe Leidschenveen-Ypenburg).

Uitvoering in twee fasen
De werkzaamheden worden uitgevoerd in twee fasen. De eerste fase, het graven en gereedmaken van de plantgaten, wordt uitgevoerd van 20 september tot begin decemb er.Erwordtbegonnenindestadsdelen Haagse Hout, Segbroek en Loosduinen. Hierna zijn Escamp en Scheveningen aan de beurt en tot slot worden plantgaten gegraven in Laak en Centrum. Na de voorbereiding zullen de plantgaten, in afwachting van het planten van de bomen, tijdelijk met aarde worden gedicht.

Voor het maken van de plantgaten is het soms nodig dat er één of meer parkeerplekken tijdelijk worden afgezet. Met borden wordt aangegeven welke parkeerplekken er vrijgehouden moeten worden. De borden worden enkele dagen voor de start van de werkzaamheden geplaatst.

De tweede fase, het daadwerkelijk planten van de bomen, begint zodra de optimale planttijd, het zogenaamde plantseizoen, is aangebroken. Van begin november tot half december worden in sneltreinvaart de zeven stadsdelen aangedaan. In het voorjaar, wanneer de bomen weer uitlopen, zal het verschil dan duidelijk merkbaar zijn.

Meer groen in woonstraten
Op verzoek van veel mensen worden de bomen zoveel mogelijk geplant in woonstraten. Veel nieuwe bomen vervangen bomen die in de afgelopen jaren door storm zijn omgewaaid. Zelfs de bomen die in de storm van juni 2004 verloren zijn gegaan, zijn meteen opgenomen in de plantlijst en zullen, waar mogelijk, worden vervangen.

Kijk voor meer informatie over bomen in Den Haag op www.denhaag.nl/bomen.