Menzis


Bericht: Kwaliteitsonderzoek zorgkantoren Menzis onder cliëntenraden bevestigen beeld verpleeghuizen

De zorgkantoren van Menzis (zorgverzekeraars Amicon en Geové) hebben deze zomer een onderzoek gedaan onder directies en clientenraden van verpleeghuizen in Groningen, Overijssel en Gelderland naar de kwaliteit van de zorg.

Het kwaliteitsonderzoek van de zorgkantoren is een verdiepingsslag van het landelijke onderzoek in de regio dat onder andere de nadruk legt op afspraken in het persoonlijk zorgplan tussen het verpleeghuis en de bewoners en hun familie. Het is belangrijk dat dit gebeurt in samenspraak met de bewoner en zijn of haar familie. Het onderzoek van Menzis spitste zich toe tot 14 verpleeghuizen in Groningen, 10 in Twente en 19 in Gelderland.

Kwaliteitsbewaking
De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld dat de inspectie eind vorige week heeft gepresenteerd. Bert van der Hoek, directeur Care van Menzis Zorg: Als zorgkantoor hebben wij een taak te vervullen bij de bewaking van de kwaliteit van zorg die verpleeghuizen bieden. De resultaten van het onderzoek nemen we mee in de contractbesprekingen 2005. We willen dat verpleeghuizen werken aan kwaliteitscertificering, een verplichte cliënt raadpleging, deskundig en geschoold toezicht op groepen en willen we afspraken met hun maken over het fixatiebeleid (het vastbinden van mensen). We zullen vervolgens de afspraken blijven monitoren zodat we weten hoe het staat met de normale, basale zorg aan bewoners zoals lichamelijke verzorging, bescherming en ontspanning en in welke mate bewoners of hun familie zélf inspraak hebben op de totstandkoming van hun dagelijkse zorg.

Menzis
Menzis is een all care verzekeraar die diensten en verzekeringen biedt voor zorg, gezondheids-bevordering, verzuimreductie en reïntegratie. Menzis omvat de werkmaatschappijen: Amicon Zorgverzekeraar, Geové Zorgverzekeraar, NVS Zorgverzekeraar, Rijnmond Zorg- en Inkomensverzekeraar, Nederzorg Zorgverzekeraar en het Arbo en reïntegratiebedrijf Ardyn/Prové. Binnen de groep opereren tevens drie zorgkantoren, te weten het zorgkantoor Groningen, Twente en Arnhem. Menzis heeft een omzet van 3,1 miljard, heeft 1,97 miljoen verzekerden en biedt werkgelegenheid aan 2500 medewerkers.