Menzis


Bericht: Verloskundige zorg blijft in Het Parthuis

Het Parthuis in het Martini Ziekenhuis Groningen blijft gewoon open: vrouwen kunnen hier poliklinisch blijven bevallen. Drie jaar geleden opende verloskundig centrum Het Parthuis haar deuren. Het centrum is bedoeld als overbrugging van de schaarste aan verloskundige begeleiding. De reden voor de oprichting van het Parthuis lag in het feit dat huisartsen stopten met verloskundige zorg en enkele verloskundigen stopten waarvan de vacature niet kon worden opgevuld. Inmiddels is het tekort aan verloskundige hulp opgeheven en kunnen vrouwen in de provincie Groningen weer kiezen voor een thuisbevalling.

Het Parthuis is, behalve een verloskundige voorziening met drie verloskamers, ook een samenwerkingsverband van Martini Ziekenhuis Groningen, Stichting Thuisbevallingen Nederland (STBN) en Geové zorgverzekeraar, onderdeel van Menzis. Het samenwerkingsverband stopt binnenkort en Het Parthuis gaat verder als onderdeel van het Martini Ziekenhuis. In Zuidhorn en Winsum worden nieuwe verloskundige praktijken gestart.

Thuisbevalling terug
Vanaf dit najaar kunnen zwangere vrouwen in de provincie Groningen weer kiezen voor een thuisbevalling. Voor Geové zorgverzekeraar is dit belangrijk, omdat de zorgverzekeraar verloskundige zorg zo dicht mogelijk bij haar verzekerden wil waarborgen. Sinds bijna drie jaar kon dit niet meer, vanwege de schaarste aan verloskundigen. Daardoor zijn zwangere vrouwen uit delen van de stad Groningen, Westerkwartier en Middenkwartier verplicht geweest om te bevallen in het Parthuis. De schaarste aan verloskundigen was een landelijke tendens. Om een oplossing te bieden zijn in Amsterdam, Rotterdam, Kerkrade en Groningen extra opleidingen gestart. Meer informatie hierover vindt u op de website

Verloskundigen
Bij de werving van verloskundigen, die gedaan wordt door het Districts Verloskundigen Platform provincie Groningen, spreken de samenwerkingspartners de hoop uit dat ook de verloskundigen uit het Parthuis zullen solliciteren. De opgedane kennis en ervaring in het Parthuis gaat op zo niet verloren gaat, maar ingezet kan worden voor de nieuwe verloskundigenpraktijken.