Praktijkonderzoek Veehouderij

Maïs in de kuil

Donderdag 16 september 2004 is op praktijkcentrum De Marke de snijmaïs ingekuild. Voor onze loonwerker waren we de eerste dit seizoen. Het bepalen van het juiste oogstmoment is een lastige opgaven. Dat heeft meerdere oorzaken. Het type maïs welke we de laatste jaren telen is veranderd. Vroeger was het wachten tot de kolf rijp was terwijl de plant afstierf en bijna omrolde, nu is de kolf rijp en de plant nog groen. Vroeger kwam eventueel perssap uit de kolf en nu uit de plant. Uit gegevens van De Marke blijkt dat de voederwaarde van snijmaïs voor 75% in de kolf zit. In onze optiek is dan ook de kolf de belangrijkste indicator voor de bepaling van het juiste oogstmoment.

De optimale oogstrijpheid van de kolf is afhankelijk van het rantsoen waarin diezelfde snijmaïs gevoerd gaat worden. De grove regel daarbij is: hoe groter het maïs aandeel in het rantsoen des te vroeger het oogstmoment. Melkkoeien hebben behoefte aan diverse energiebronnen, van snel naar langzaam afbreekbaar, aan beschikbare energie op pens- en op darm niveau. Gras en graskuil geven veel energie op pensniveau, terwijl maïs, afhankelijk van de rijpheid, veel energie bevat op darmniveau.
Dus veel snijmaïs in het rantsoen: op tijd oogsten. Weinig snijmaïs in het rantsoen iets later oogsten. De snijmaïs van De Marke had bijna 30% droge stof en bevatte nog een klein beetje vocht in de punt van de korrel. Voor ons het sein om te oogsten. We voeren 40% snijmaïs in het rantsoen en geven daarnaast aan hoogproductieve dieren een tot 5 kg maïskolven sillage. Succes met het op tijd oogsten van de snijmaïs.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 20-09-2004 13:18.
Mail vragen en opmerkingen over de De Marke - Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl Ga naar Wageningen UR

[s?po.praktijkcentra.melkvee.demarke.nieuws.nieuwbijdemarke.berichten. 2004092001]