Gemeente Amsterdam

Bevolkingssamenstelling in regio sterk veranderd 20 september 2004 - O+S
In 2003 verlieten 42.000 Amsterdammers de stad. Een derde van deze vertrekkers verruilde Amsterdam voor een woonplaats in de regio Amsterdam. Almere is net als voorgaande jaren de meest gekozen bestemming. Bijna 4000 Amsterdammers verhuisden naar Almere. De gemeente Haarlemmermeer is al enige jaren de tweede bestemming voor Amsterdamse vertrekkers. In 2003 vertrokken 2500 Amsterdammers naar deze gemeente. De populariteit van Haarlemmermeer en Amstelveen groeit gestaag. Amstelveen, Zaanstad en Purmerend ontvingen de laatste drie jaar tussen de 1000 en 2000 Amsterdammers.

Regio in beeld (17 Kb)

Voornamelijk jonge gezinnen met een Nederlandse achtergrond verlaten Amsterdam. De laatste jaren hebben ook allochtone gezinnen zich gevoegd bij de vertrekstroom naar de regio. Een groeiend deel van de vertrekkers bestaat uit Surinamers, Antillianen/Arubanen, Marokkanen, Turken en niet-geïndustrialiseerden. In 1996 bestond 35% van de vertrekkers naar Almere uit niet-westerse allochtonen, in 2003 was dat bijna verdubbeld tot 66%.
Aandeel niet-westerse allochtonen (22 Kb)

Groeiend aandeel allochtonen in regiogemeenten

De groei van het aantal niet-westerse allochtonen is in de grote regiogemeenten sterker dan in Amsterdam. In Almere is sinds 1996 het aantal niet-westerse allochtonen in de bevolking bijna verdrievoudigd. In Haarlemmermeer is sprake van een verdubbeling van het aantal niet-westerse allochtonen. Ook in Purmerend en Zaanstad is het groeipercentage sterker dan in delen van Amsterdam (Nieuw-West, Noord) waar veel niet-westerse allochtonen wonen.
Niet-westerse bevolking (21 Kb)

Gezien het migratiegedrag van allochtonen zou de komende jaren ook de groei in de rest van de regio zich kunnen doorzetten. Deze ontwikkeling toont nog eens aan dat vraagstukken als integratie en segregatie niet exclusief grootstedelijk maar regionaal van aard zijn.

O+S Amsterdam heeft over de regio, het gebied van de Regionale Samenwerking Amsterdam, een statistische publicatie uitgebracht. In deze publicatie wordt aandacht besteed aan demografische ontwikkelingen, wonen, regionale economie en mobiliteit.

© Gemeente Amsterdam