De Unie


Schreiner - Verkoop SAMCO en CAO

20 september 2004 - Graag willen we u weer even bij praten over de meest actuele zaken van het overleg tussen De Unie en SLG.

Verkoop SAMCO
Het Schreiner onderhoudsbedrijf in Beek wordt door de directie van SLG c.q. CHC al langere tijd geen core-business meer gevonden. SAMCO staat daarom in de etalage, maar tot op heden hadden zich geen serieuze kopers gemeld. Nu heeft echter het bestaande management belangstelling getoond om het bedrijf over te nemen. Alhoewel dit met mooie woorden een management buy out wordt genoemd, is het niet anders dan een normale overname c.q. outsourcing.

Meestal is er bij overnames sprake van overgang van onderneming, waarbij werknemers geen keuze hebben, maar van rechtswege hun werk volgen en in dienst treden bij het nieuwe (verzelfstandigde) bedrijf. In dit geval zijn de werknemers echter niet in dienst bij de dochteronderneming SAMCO, maar bij SAW. Dit betekent dat het nieuwe bedrijf de werknemers een aanbod zal moeten doen voor een indiensttreding.

Het management liet De Unie weten dat zij aan de overname een aantal voorwaarden wilden verbinden over aanpassing van arbeidsvoorwaarden om de voorgenomen transactie te doen slagen. Hierbij werden genoemd: de werktijden, incl. overwerkregeling, de winstdelings-, stationerings- en kantineregeling. Gezien de al langer bekende discussies te Beek geen verrassende onderwerpen. Wel verrassend was dat tijdens een eerste overleg over de overname het management zich verbaasde over het feit dat naar de mening van De Unie het verzelfstandigde vliegtuigonderhoudbedrijf onder de werkingssfeer van de Metaal CAO valt.
Om die reden heeft De Unie verzocht om een uitgebreide arbeidsvoorwaardenvergelijking op te stellen tussen de SLG en de Metaal CAO. Mede aan de hand daarvan kunnen we dan in overleg met de leden besluiten of en zo ja, hoe een eigen SAMCO CAO er uit zou moeten zien. Een vervolgafspraak voor overleg tussen De Unie en SLG is gemaakt op 1 oktober a.s.

Op 30 september a.s. van 14.30 tot 16.00 uur nodigen wij de leden bij SAMCO daarom graag uit voor een informatie-/ledenvergadering te Beek over dit onderwerp. De precieze locatie zal ter plaatse bekend worden gemaakt.

CAO
Alle politieke ontwikkelingen en voorgenomen Kabinetsmaatregelen maken dat het voor
De Unie en SLG een behoorlijk onoverzichtelijke tijd is geweest met betrekking tot het noodzakelijke CAO-overleg. De huidige CAO (die overigens nog steeds gewoon geldt) is formeel geëindigd per 1 januari 04 en is dus hoognodig aan vernieuwing toe. Vooralsnog is echter nog niet duidelijk of en welke zaken er gerepareerd moeten of zelfs kunnen worden.

Onze voorstellenlijst hebben we al eerder gezamenlijk vastgesteld, maar de actuele ontwikkelingen maken dat we deze (waarschijnlijk) moeten herzien. Zoals het er nu voor staat voorzien we het maken en met u bespreken van een aangepaste voorstellenlijst in de maand oktober a.s. en een start van het CAO-overleg in november a.s.

Wij realiseren ons terdege dat dit een zeer laat moment is om de onderhandelingen te starten. Helaas worden we hier door de omstandigheden toe gedwongen. Het staat buiten kijf dat wij tijdens de aanstaande onderhandelingen de ingangsdatum van 1 januari 2004 niet uit het oog zullen verliezen!

Nederland verdient beter!
Over de toekomst van de pensioenen en allerlei (aanvulling)regelingen bij SLG bestaat veel onzekerheid. Dit wordt veroorzaakt door de plannen van het Kabinet Balkenende.

De Unie is met het Kabinet van mening dat maatregelen noodzakelijk zijn, maar niet op deze wijze. Meer informatie over de mening van De Unie kunt u vinden op www.unie.nl onder kansrijk kiezen.

Niettegenstaande wat er allemaal wel en niet geregeld dient te gaan worden aan de CAO-tafel(s) hebben de gezamenlijke bonden besloten tot een landelijke manifestatie om onze mening over de regeringsplannen duidelijk te maken. Dit alles gebeurt onder het motto: Nederland verdient beter! Alle leden worden uitgenodigd om vooral aanwezig te zijn op het
Museumplein te Amsterdam op 2 oktober a.s. van 12.00 tot 14.00 uur. Unie-leden kunnen hun reiskosten vergoed krijgen door het invullen van een declaratie in
de Unie-tent op het Museumplein. Meer informatie over de manifestatie vindt u op: www.nederlandverdientbeter.nl

Ik ga er vanuit u hiermee weer een goede update te hebben gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen. We houden u op de hoogte!

Joop Hofland
Bestuurder

maandag, 20 september 2004