Ingezonden persbericht


Persbericht

Athene, 20 september 2004

Dankzij Nederlandse steun naar de Paralympics

Ross-van Dorp en Terpstra huldigen atleten ontwikkelingslanden

ATHENE - Staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS en NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra hebben zaterdag 18 september in het Holland House 'special achievement'-awards uitgereikt aan paralympische atleten uit ontwikkelingslanden. De druk bezochte bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van 'Extra Impuls Paralympics'. Dit is een vanuit Nederland opgezet programma om de deelname van sporters uit ontwikkelingslanden aan de Paralympische Spelen te stimuleren.

Deze Paralympische atleten werden gehuldigd voor hun bijzondere prestatie: ondanks een gebrek aan voorzieningen en armoede hebben zij doorgezet en zich uiteindelijk ook weten te kwalificeren voor deze Paralympische Spelen. Het programma 'Extra Impuls Paralympics' is een samenwerkingsverband tussen een aantal sportorganisaties als KNVB en KNLTB, ontwikkelingsorganisaties zoals Terre des Hommes en NCDO.

'Extra Impuls Paralympics'

Ontwikkelingslanden zijn nog ondervertegenwoordigd op grote internationale sportevenementen. In totaal doen nu 136 landen mee aan de Paralympische Spelen in Athene. Vergeleken met vier jaar geleden is dat een toename van dertien landen. Daar heeft het programma 'Extra Impuls Paralympics' aan bijgedragen. Een land als Suriname is nu voor het eerst vertegenwoordigd tijdens op deze Paralympische Spelen. Ethiopië, Kaap Verdië en Ghana waren er de afgelopen 12 jaar niet bij, maar nu weer wel. Tanzania, Uganda, Rwanda en Sri Lanka hebben meer atleten dan ooit. Dankzij 'Extra Impuls Paralympics' hebben dertig atleten en hun begeleiders zich professioneel kunnen voorbereiden op de Paralympische Spelen. Niet alleen deze dertig sporters profiteren van het programma 'Extra Impuls Paralympics'. Ook de breedtesport heeft er profijt van door onder meer de kennisoverdracht, de opbouw van sportorganisaties en faciliteiten voor gehandicaptensport.

Structurele steun

In een interview zei staatssecretaris Ross-van Dorp dat ze initiatief als 'Extra Impuls Paralympics' toejuicht. Ze hoopt dat de sportfederaties hun collega-federaties in ontwikkelingslanden structureel willen blijven steunen om op die manier iets te doen aan de ondergeschikte positie van gehandicapten in ontwikkelingslanden. Ook zei ze te hopen dat duidelijk wordt dat sport daar verandering in kan brengen.

Erica Terpstra en Henny Jacobse onderstreepten in hun toespraken dat het zeer belangrijk is dat atleten uit ontwikkelingslanden kunnen deelnemen. Ze zijn blijf dat ze beiden vanuit hun respectievelijke organisaties (NOC*NSF en de Nederlandse Aangepast Sport Bond) hun bijdragen hebben kunnen leveren.

Noot voor de redactie (