Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Filebestrijding met mobieltjes wordt vervolgd

De provincie Noord-Brabant gaat de komende twee jaar door met de proef Brabantse Wegen Zichtbaar Beter dat met behulp van het volgen van mobiele telefoons inzicht geeft in doorstroming en reistijden op de snelwegen en provinciale wegen in Brabant. Het afgelopen half jaar is gebleken dat de techniek, ontwikkeld door Logica CMG, een adequaat werkende en kwalitatief goede techniek is voor gegevens over de doorstroming van het verkeer op het gehele wegennet, behalve de binnenstedelijke wegen. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor 1,7 miljoen euro beschikbaar en verbreden de proef naar heel Brabant.

De gegevens worden voor twee doelen gebruikt: reizigers informeren over reistijden van deur-tot-deur en voor het ontwikkelen en bijstellen van provinciaal verkeers- en vervoersbeleid. De informatie aan reizigers zal vanaf 2005 op internet beschikbaar zijn. Ook wil de provincie met behulp van informatieborden langs de weg automobilisten waarschuwen voor dreigende files en wijzen op snellere routes.
Bij het analyseren van de gegevens ten behoeve van het provinciale beleid is speciale aandacht voor:
. structurele knelpunten op het hoofd- en onderliggend wegennet
. gebruikte sluiproutes in geval van congestie
. optreden van incidenten
. gevolgen van wegwerkzaamheden en incidenten
. gemiddelde trajectsnelheden
In de komende twee jaar zal nadrukkelijk geprobeerd worden om collega-wegbeheerders (gemeenten en Rijkswaterstaat) te laten participeren in het verzamelen van basisinformatie voor dynamisch verkeersinformatie. De ingewonnen gegevens worden volledig anoniem gemaakt in verband met de privacy-wetgeving. De provincie heeft geen belang bij individuele verplaatsingen, omdat het verkeersbeeld wordt bepaald door alle verplaatsingen bij elkaar. De provincie is de eerste partij in Nederland die gebruik maakt van deze nieuwe technologie. Ook internationaal loopt de provincie daarmee voorop.
Bereikbaarheid van deur-tot-deur
Binnen het verkeers- en vervoersbeleid, landelijk in de Nota Mobiliteit en provinciaal in het PVVP+, komt het begrip bereikbaarheidskwaliteit steeds meer centraal te staan. En daarbij is de aandacht verschoven van de wegbeheerder (zorgen dat de eigen wegen blijven doorstromen) naar de weggebruiker (zorgen voor een acceptabele en betrouwbare reistijd van deur-tot-deur). De gegevens uit Brabantse Wegen Zichtbaar Beter leveren de benodigde informatie hiervoor. Door te weten hoe de automobilist zich in Brabant gedraagt en hoe knelpunen ontstaan kunnen betere en gerichtere maatregelen worden getroffen. Er kan pas adequaat gehandeld worden als er voldoende inzicht in de feitelijke situatie is. Door het volgen van voertuigen naar tijd en plaats wordt inzicht verkregen in reistijden (en snelheden). Daarmee sluit het project goed aan bij het streven naar een goede bereikbaarheidskwaliteit. Bovendien wordt het hele het wegennetwerk overzien waardoor het aansluit bij de deur-tot-deur benadering. Een bijkomend voordeel van dit project is dat er geen dure systemen in of op de weg zelf hoeven te worden aangebracht.