Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Milieujaarverslag 2003:

Minder vervuiling ondanks groei economie

De milieudruk in Brabant nam af terwijl het bruto regionaal product de afgelopen acht jaar steeg. Het streven van de provincie Noord-Brabant naar die absolute ontkoppeling (geen evenredige groei) wordt voor een belangrijk deel van de industriële milieubelasting waargemaakt. Voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 is daarvan echter nog onvoldoende sprake. Deze conclusies staan in het Milieujaarverslag 2003 van de provincie Noord-Brabant. Andere successen in Brabant zijn geboekt bij de uitstoot van gevaarlijke stoffen, industrielawaai, verzurende stoffen en de afvalverwerking. De huidige productiemethode van de landbouw veroorzaakt echter nog steeds milieuproblemen en legt grote druk op de Brabantse natuur.

Gedeputeerde voor milieu in de provincie Noord-Brabant, drs. L. Verheijen, ziet in de absolute ontkoppeling een ondersteuning van het gevoerde milieubeleid van de provincie in de afgelopen jaren. "Ons milieubeleid maar vooral de inspanningen van de Brabantse industrie op dat terrein, werpen duidelijk vruchten af. Echter de groei van het autoverkeer en de industrie zorgt nog steeds voor groeiende uitstoot van fijn stof en broeikasgassen. De luchtkwaliteit in Brabant is en blijft een groot probleem en zodoende een groeiende bedreiging van het leefklimaat in Brabant, met name in de grote steden", aldus Verheijen.

De inkrimping van de veestapel, de vermindering van bemestingsverliezen en de bouw van emissiearme stallen heeft tot een verdere afname van de ammoniakemissie geleid. De Brabantse bedrijven scoren goed op de milieuafspraken uit brancheconvenanten. Tevens is de dienstverlening van de provincie (als bevoegd gezag) aanmerkelijk verbeterd, mede door het gecertificeerde kwaliteitzorgsyteem voor de vergunningverlening.
In 2003 zijn op het gebied van externe veiligheid geen onaanvaardbare situaties geconstateerd en waren er geen overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen door de bedrijven die onder provinciaal bevoegd gezag vallen. Wel leiden hoge achtergrondconcentraties van fijn stof tot overschrijding van de grenswaarden.

Er zijn in 2003 duidelijke vorderingen gemaakt bij het aanpakken van ongezuiverde lozingen. 3.250 van de 3.500 ongezuiverde lozingen zijn daadwerkelijk gesaneerd.
De Brabantse taakstelling voor beton- en metselzand van 29 miljoen ton is nagenoeg geheel gerealiseerd.
Het afvalaanbod is nog steeds gekoppeld aan de economische groei. Zeker bij consumenten is nog steeds geen ontkoppeling bereikt. In 2003 kwam in totaal 8.515 kton afval vrij in Noord-Brabant. Daarvan is 81% nuttig toegepast, 9% verbrand en 10% gestort. De hoeveelheid verbrand afval is ruimschoots onder de doelstelling van maximaal 14% te verbranden afval in 2004.
In vergelijking met het gemiddelde van Nederland produceren Brabanders meer afval, we vertonen wel beter scheidingsgedrag. Het aantal gemeenten met een diftar-systeem (heffing naar hoeveelheid) voor huishoudelijk afval is toegenomen naar 31 van de 68 gemeenten.

In 2003 is er geen overschrijding geconstateerd van de grenswaarden voor koolmonoxide, SO2, benzeen en lood. De veiligheidssituatie van het vervoer van gevaarlijke stoffen is verslechterd.
Met de stijging van meldingen (van 350 naar 450) is het aantal handhavingzaken richting bedrijven opnieuw sterk gestegen.




Provincie Noord-Brabant