Time : 2:46:11 PM
Date : Monday, September 20, 2004
Sender Name: ablynx

Ablynx en genencor ontwikkelen samen nieuwe geneesmiddelen tegenkanker

GENT, België, 20 september 2004 - Ablynx, een leider op gebied van ontwikkeling van een nieuwe klasse therapeutische antilichamen (Nanonobodies(TM)), kondigt vandaag aan dat het samen met Genencor International, Inc., nieuwe geneesmiddelen gaat ontwikkelen op basis van zijn Nanobodies(TM) ter bestrijding van kanker.

Nanobodies(TM) combineren de voordelen van conventionele antilichamen met eigenschappen van kleine, synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen. Daardoor kunnen ze zich richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen. Voorbeelden hiervan zijn het actief centrum van enzymen en receptoren. Bovendien kunnen Nanobodies(TM) op grote schaal aangemaakt worden tegen een lage kost, hebben ze een lange houdbaarheid, en hoeven ze niet noodzakelijk intraveneus toegediend te worden. Sinds het begin van de commerciële activiteiten in 2002 heeft Ablynx reeds 3 pre-klinische programma's geïnitieerd voor de behandeling van inflammatoire ziekten en thrombose, en verscheidene onderzoeksprogramma's opgestart in het gebied van kanker en ziekten van het centraal zenuwstelsel.

Volgens de overeenkomst zal Genencor Ablynx voorzien van onderzoeks- en ontwikkelingsgelden. Tevens zal Ablynx mijlpaal-betalingen ontvangen tijdens de productontwikkeling en royalties op de resulterende commerciële producten. Ablynx zal verantwoordelijk zijn voor het genereren van Nanobodies(TM) die beantwoorden aan een afgesproken productprofiel tegen tumor types, gespeficieerd door Genencor. Daarna zal Genencor verantwoordelijk zijn voor de verdere pre-klinische en klinische ontwikkeling van geselecteerde Nanobodies(TM) alsook voor het commercialiseren van de resulterende geneesmiddelen.

Dankzij deze samenwerking zal Genencor Ablynx' Nanonobodies(TM) ontwikkelen in verscheidene therapeutische doeleinden, met inbegrip van de zogenaamde 'ADEPT' therapie (Antibody Directed Enzyme Prodrug Therapy - een strategie waarbij een onschadelijke stof enzymatisch omgezet wordt in een zeer toxische stof, specificiek bij de tumor). Deze samenwerking volgt na een recente publicatie door de wetenschappelijke medewerkers van Ablynx aan de Vrije Universiteit Brussel die mee aan de basis liggen van de Nanobody-technologie (Cancer Research 64, 2853 - 2857, 15 april 2004). Deze studie toont aan dat Nanonobodies(TM) uitermate geschikt zijn voor het afleveren van enzymen, precies ter hoogte van de tumor. In een relevant dierenmodel werd dan ook een sterk anti-tumor effect bekomen.

"Genencor is een erkend leider op gebied van eiwittechnologie en in de ontwikkeling van gerichte kankertherapie. Dit maakt hen tot een ideale partner voor Ablynx", zegt Dr. Mark Vaeck, gedelegeerd bestuurder van Ablynx. "Deze overeenkomst breidt onze portefeuille van industriële samenwerkingen verder uit, die ook al de recente overeenkomst met Procter & Gamble Pharmaceuticals bevat".

"Ablynx is voor ons een leider op het gebied van domein-antilichamen. Hun uniek Nanobody-platform laat toe om op een efficiënte manier de typische eigenschappen van antilichamen te identificeren die nodig zijn voor Genencor's therapeutische kankerprogramma," verklaart Mark Goldsmith, M.D., Ph.D. senior vice-president Genencor Health Care. De combinatie van Ablynx' vernieuwende benadering bij het ontdekken van antilichamen en Genencor's expertise inzake kankertherapie vormt een uitstekende basis voor een productieve samenwerking".

###

Ablynx (www.ablynx.com) is een Belgisch biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van Nanobodies(TM), een nieuwe klasse van therapeutische antilichamen, voor de behandeling van tal van ernstige ziekten. Dankzij hun minuscule grootte, unieke structuur en hun stabiliteit, kunnen Nanobodies(TM) de voordelen van conventionele antilichamen combineren met bepaalde kenmerken van kleine synthetische molecules. Ablynx heeft een unieke patent portefeuille op gebied van Nanobodies(TM) met toegekende basispatenten in Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Ablynx heeft zijn hoofdzetel te Gent in Belgie, en heeft al meer dan 33 miljoen EURO kapitaal opgehaald dankzij een sterk investeringsconsortium bestaande uit Abingworth Management (Verenigd Koninkrijk), Alta Partners (Verenigde Staten van Amerika), Biotechnologie Fonds Vlaanderen (België), Gilde Investment Managememt (Nederland), GIMV (België) en Sofinnova Partners (Frankrijk).

Genencor International, Inc. (www.genencor.com) is een gediversifieerd biotechnologiebedrijf dat nieuwe producten en diensten ontwikkelt. De afzetmarkten waar Genencor zich op toelegt zijn de gezondheidszorg, landbouw-verwerking, industrie en consumenten. Door gebruik te maken van een reeks
technologieplatformen, leveren de producten van Genencor innovatieve en duurzame oplossingen om de levenskwaliteit te verbeteren. Genencor werd opgericht in 1982 en is uitgegroeid tot een belangrijk biotechnologiebedrijf. De jaarlijkse omzet van het bedrijf bedroeg in 2003 meer dan 380 miljoen US$. Genencor heeft belangrijke vestigingen in Palo Alto, Californië; in Rochester, New York en in Leiden, Nederland.

Contactpersoon:

Ablynx NV
Dr. Mark Vaeck, Afgevaardigd Bestuurder

+32 (0) 9 261 06 20
mark.vaeck@ablynx.com

###