VASTGOED BELANG
http://www.vastgoedbelang.nl

Minister Dekker laat goede verhuurders in de kou staan

Meer aandacht voor verhuur aan illegalen, dan aan illegale onderverhuur

De minister van VROM wil maatregelen nemen om verhuur aan illegalen nog beter te bestrijden. Dat is een goede zaak. Malafide particuliere verhuurders mogen hard worden aangepakt naar de mening van Vastgoed Belang.

De landelijke vereniging van particuliere verhuurders vindt, dat het ministerie van VROM de goede verhuurders in de kou laat staan. Illegale onderverhuur of beter onrechtmatige onderverhuur wordt bestreden met onderzoek en bevordering van de handhaving van de regelgeving.

Het probleem zit echter in de regelgeving zelf. De doorgeschoten privacywetgeving beschermt de huurder, die onrechtmatig onderverhuurt.

In schaarstegebieden op de woningmarkt wordt circa 21% van de huurwoningen doorverhuurd tegen de wil van de bonafide verhuurder. Laten we ook eens beseffen, dat in een grote stad (bijvoorbeeld Den Haag) nog slechts 26% van de huurders een huisvestingsvergunning aanvragen.

Verhuurders die bij de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie (GBA) informatie vragen over wie er in hun huis woont, krijgen geen antwoord. De bonafide verhuurder moet de naam en voorletters noemen van de bewoner om een bevestigend of ontkennend antwoord te krijgen van de ambtenaar.
Dat is de richtlijn, die gebaseerd is op de huidige privacywetgeving.

De sinds twee weken opgezette Verhuurderslijn van Vastgoed Belang leidt tot vele reacties over onrechtmatige bewoning. De verhuurder moet vuilnisbakken en vuilniszakken openen om achter een naam te kunnen komen, die het GBA wil bevestigen of ontkennen. Als men al een antwoord krijgt, zijn de kosten relatief hoog om het kwaad te bestrijden.

Een overheid die appelleert aan normen en waarden zou een hardere aanpak van onrechtmatige bewoning moeten mogelijk maken. Verhuur aan illegalen is niet acceptabel, maar ook illegale onderverhuur is niet acceptabel.

Ook Vastgoed Belang vindt, dat mensen in Blijf van mijn lijf-huizen niet traceerbaar moeten zijn, maar dat geldt voor andere inwoners niet. De privacywetgeving dient aangepast te worden.

Vastgoed Belang, de Nederlandse Vereniging van Beleggers en Eigenaren, behartigt de belangen van de particuliere verhuurders. Zij heeft circa 9.000 leden. In totaal verhuren particuliere verhuurders ongeveer 450.000 woningen en zijn daarmee de tweede partij in Nederland. Daarnaast beleggen particulieren in kantoren, winkels en bedrijfsruimten.

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met: Vastgoed Belang, Nederlandse Vereniging van Beleggers en Eigenaren, Monique Rehorst, telefoonnummer (020) 346 31 23 of (06) 53 12 70 70, mre@vastgoedbelang.nl

20 sep 04 15:06