GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 20 september 2004 16:17
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kabinet houdt Rotterdammers uit hun slaap

(20 september 2004)

Het kabinet heeft Rotterdam Airport vorige maand toestemming gegeven om veel meer nachtvluchten uit te voeren. De negatieve gevolgen zouden erg meevallen. Nu blijkt dat het kabinet de verkeerde cijfers heeft gebruikt. De overlast is veel groter. GroenLinks wil snel opheldering over dit gerommel met cijfers.

De nachtvluchten op Rotterdam Airport, die vorige maand werden toegestaan door staatssecretaris Schultz, houden duizenden mensen uit hun slaap. Schultz meldde de Kamer dat het maar om 200 mensen gaat. Ten onrechte, blijkt nu. In de toelichting op haar besluit gebruikt Schultz verkeerde cijfers. De negatieve gevolgen van haar besluit zijn vele malen groter dan zij de Kamer voorspiegelde. Onderzoek laat zien dat het aantal 'slaapverstoorden' toeneemt tot 17.665 personen, een toename van ruim 30%. GroenLinks heeft Schultz om ogenblikkelijke opheldering gevraagd. Wijnand Duyvendak wil weten waarom ze de Kamer op een cruciaal punt verkeerd heeft geïnformeerd. Het nachtvluchtenbesluit moet van tafel tot er volledige duidelijkheid is over de gevolgen voor de nachtrust van omwonenden.

Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over Rotterdam Airport.


1. Kent u het bericht 'V&W knoeide met cijfers Rotterdam Airport'*?


2. Herinnert u zich dat u in antwoord op mijn vragen van 4 augustus jl. over nachtvluchten op Rotterdam Airport heeft gemeld dat het aantal slaapverstoorden als gevolg van uw besluit om nachtvluchten toe te staan (binnen de 20 dB(A) Lnight-contour) 4300 bedraagt, een toename van 200 (ca. 5%)?


3. Bent u zich ervan bewust dat in het slaapverstoringsonderzoek van DCMR/TNO, waar u zich op baseert, totaal andere resultaten weergeeft, waaronder een toename van het aantal mensen dat (bijna) elke nacht wakker wordt door vliegtuiggeluid met maar liefst 4300 tot 17.665 personen en dat u hiermee op een belangrijk punt totaal verkeerde cijfers hanteert?


4. Hoe kan het dat u vermeldt dat het onderzoek DCMR/TNO uitkomt op een stijging met 200 slaapverstoorden (5%) terwijl de onderzoekers melding maken van een toename van 30-40%?


5. Hoe kan het dat u de Kamer op dit belangrijke punt onjuist heeft geïnformeerd?


6. Kende u de werkelijke cijfers van DCMR/TNO?


7. In hoeverre werpt dit cijfer nieuw licht op uw besluit, nu vaststaat dat de nachtvluchten forse negatieve gevolgen zullen hebben voor de nachtrust van duizenden omwonenden?


8. Bent u bereid om uw besluit in te trekken en de afweging om nachtvluchten toe te staan te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?


9. Bent u bereid om deze vragen per ommegaande te beantwoorden?


* De Volkskrant, 18 september jl.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -