VU ziekenhuis

Recent VUmc-onderzoek gezichtsscherpte automobilisten
1 op de 13 ziet niet optimaal

SOESTERBERG Uit een onderzoek van het VU medisch centrum en Pearle Opticiens blijkt dat 1 op de 13 brildragende automobilisten met een verkeerde brilcorrectie aan het verkeer deelneemt. Bijna 170.000 mensen boven de 45 jaar hebben zelfs onvoldoende gezichtsscherpte voor het rijbewijs.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek in Europees verband, waarvan de resultaten in het voorjaar van 2005 bekend zullen worden. 546 deelnemers van 45 jaar en ouder werden tot nu toe uitgebreid onderzocht. Opmerkelijk resultaat in het huidige onderzoek was dat 7.8% van de deelnemers met een verkeerde brilcorrectie aan het verkeer deelnam. Dit betekent dat zij veel beter konden zien nadat de bril of contactlenzen waren aangepast.

Onvoldoende voor rijbewijs
Het aantal personen met onvoldoende gezichtsscherpte voor het rijbewijs was 2.4%. Onder de circa 7 miljoen bezitters van een rijbewijs boven de 45 jaar praten we dus over bijna 170.000 mensen die door hun slechte zicht de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen. Gezichtsproblemen kunnen namelijk leiden tot een verkeerde inschatting van de verkeerssituatie en dus het nemen van verkeerde beslissingen. Hierdoor brengen slechtziende automobilisten zichzelf en de overige verkeersdeelnemers in gevaar.

Wintermaanden
Volgens het VU medisch centrum is vooral tijdens de wintermaanden optimaal zien tijdens het rijden zeer belangrijk. Slecht weer en vroege duisternis zorgen dat slecht verlichte en donkere objecten (denk aan overstekende voetgangers) moeilijker gezien worden. Hierbij is het van belang dat men met aangepaste snelheid rijdt en dat men de voorruit goed schoonhoudt. Daarnaast is het zeer belangrijk dat automobilisten erop letten dat zij een bril dragen met de juiste sterkte, aldus dr. LJ van Rijn, oogarts in het VU medisch centrum.

Zichtgarantie
3VO en Pearle Opticiens werken regelmatig samen om de gevaren van slecht zicht in het verkeer onder ieders aandacht te brengen. 3VO zegt dat veel bestuurders niet weten wat ze aan zicht missen, omdat hun ogen geleidelijk achteruit gaan. Met de speciaal ontwikkelde, gratis, 3VO-ogentest wil de optiekketen een bijdrage leveren aan het verhogen van de verkeersveiligheid. Ook introduceert Pearle Opticiens naar aanleiding van het onderzoek de zogeheten Pearle Zichtgarantie. Als de sterkte van de ogen binnen twee jaar na aankoop van een bril verandert, dan krijgt de klant grátis nieuwe glazen.