Ministerie van Financiën

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

17 september WDB 2004-000489 2004 M

Onderwerp

Reactie op advies Adviescommissie fiscale behandeling pensioenen

Bij deze bied ik u, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het advies van de Adviescommissie fiscale behandeling pensioenen aan. Dit advies is op 17 maart jl. door professor Van Muiswinkel, de voorzitter van de adviescommissie, aan mij aangeboden. Tijdens deze bijeenkomst heb ik de adviescommissie bedankt voor de inspanningen die hebben geleid tot dit advies. Verder heb ik mijn waardering uitgesproken voor de positieve en creatieve wijze waarop de adviescommissie haar taak invult. De adviescommissie merkt in het advies op, dat de algemene indruk van de adviescommissie is dat de wet fiscale behandeling van pensioenen goed functioneert. De adviescommissie is samengesteld uit personen die (vanuit allerlei invalshoeken) in de praktijk met de fiscale behandeling van pensioenen te maken hebben. De mening van de adviescommissie dat de wet goed functioneert, is daarom zeer waardevol.

Verder is bij de bijeenkomst op 17 maart jl. ingegaan op de opmerking van de adviescommissie in paragraaf 1.2, waar de adviescommissie aangeeft, dat zij het op prijs zou stellen als zij in de gelegenheid wordt gesteld om in een zo vroeg mogelijk stadium te adviseren over het per 1 januari 2006 in te voeren stelsel. Aangegeven is dat het de verwachting is dat het te volgen tijdpad het niet toelaat om een formeel advies van de adviescommissie en een reactie daarop in te passen. De opdracht van de adviescommissie ziet bovendien met name op de toepassing van het Witteveenkader in de praktijk. Met betrekking tot het nieuwe stelsel voor VUT- en prepensioen zal de adviescommissie deze taak eveneens kunnen vervullen.

Inmiddels is bij brief van 3 mei jl. aan de Tweede Kamer toegelicht welke voorstellen het kabinet doet nu er geen akkoord met sociale partners is gesloten. Op 16 september jl. is het wetsvoorstel waarin deze voorstellen zijn opgenomen, bij uw Kamer aanhangig gemaakt.

De bijlage bij deze brief bevat de reactie op de specifieke adviespunten van de adviescommissie. Per punt wordt eerst het advies weergegeven en vervolgens de reactie.

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.G. Wijn