Ingezonden persbericht


Persbericht 20 september, reactie op pleidooi Vollenhoven

Enthousiasme over rampenonderzoek op zee

Stichting De Noordzee reageert enthousiast op het pleidooi van Pieter van Vollenhoven voor onafhankelijk onderzoek naar rampen en ongevallen op zee. Onafhankelijk onderzoek zou volgens de milieuorganisatie zich, naast de oorzaken van een ramp, vooral moeten richten op de besluitvorming na de ramp. Mede door trage en onjuiste besluiten na een ramp zijn de negatieve gevolgen voor het milieu op zee vaak groter dan nodig.

Bij de ramp met de Prestige in Spanje (november 2002) bijvoorbeeld, reageerde de Spaanse overheid te traag en bovendien verkeerd. Ook na het vergaan van de Tricolor (december 2002) voor de kust van Belgie werden onvoldoende maatregelen ter voorkoming van olielekkage genomen. Tenslotte is bij het ongeluk met gifvaten van de Andinet (december 2003) door Nederland en Duitsland niet optimaal samengewerkt en veel tijd verloren in het overleg met de Ethiopische eigenaar. Mede daardoor zijn nog altijd 60 vaten met giftig arseenpentoxide kwijt.

In de huidige situatie is het de vlaggenstaat verantwoordelijk voor onderzoek. Terwijl deze op geen direct belang hebben, noch last van de gevolgen van de ramp. Bovendien hebben een aantal vlaggenstaten op zijn zachtst gezegd geen al te beste reputatie op dit gebied. Volgens Stichting De Noordzee dient een internationale organisatie naast het onafhankelijke onderzoek ook bindende aanbevelingen te doen aan de IMO. Mede hierdoor kunnen scheepsrampen in de toekomst beter worden voorkomen.

Voor informatie: Michel Langendijk, Stichting De Noordzee 030 - 2340016

De toespraak van de heer van Vollenhoven is te vinden op de website van de Raad voor Transportveiligheid (www.rvtv.nl)

------- Stichting De Noordzee / North Sea Foundation------ Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830
http://www.noordzee.nl