ROBECO NEDERLAND BV


Rotterdam, 20 september 2004

Robeco introduceert robeco hoog dividend onroerend goed

Vanaf vandaag staat de inschrijving open van Robeco Hoog Dividend Onroerend Goed. Dit nieuwe Nederlandse fonds belegt wereldwijd in bedrijven die investeren in onroerend goed. De doelstelling van het fonds is om een zo hoog mogelijk dividend uit te keren.

Geen vennootschapsbelasting
Investeerders in onroerend goed hebben in veel landen een fiscaal vriendelijke status. In de VS worden ze Real Investment Trusts (REIT's) genoemd, in Japan J-REIT's, in Australië Property Trusts, in Singapore S-REIT's en in Nederland vallen ze onder het fiscale beleggingsinstellingenregime (fbi's). De fiscaal vriendelijke status betekent dat deze bedrijven doorgaans geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen, mits het merendeel van de winsten worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit heeft een gemiddeld hoog dividend rendement tot gevolg. Ook het fonds Robeco Hoog Dividend Onroerend Goed heeft een fbi-status, waardoor het fonds ook alle winsten zal uitkeren en geen vennootschapsbelasting zal betalen. De belastingregimes verschillen nog per land. Hierdoor bevinden de beleggersmarkten voor de REIT's zich nog in verschillende stadia van ontwikkeling. Vooral in Nederland, Australië en de VS is deze markt goed ontwikkeld. In Europa zijn de veranderingen echter in volle gang. In Frankrijk is het fiscale regime vorig jaar officieel geïntroduceerd en het UK zal naar verwachting hiertoe dit jaar besluiten. Deze markten bieden daarom een groot groeipotentieel voor beleggers in deze investeerders.

Doelstelling een hoog dividendrendement uit te keren De doelstelling van het fonds is om een zo hoog mogelijk dividend uit te keren. Door bovenstaande kenmerken is dit segment van onroerend goed het meest aantrekkelijk om te beleggen om hoog dividend te bereiken. Ook vergeleken met andere sectoren, bieden deze bedrijven gemiddeld een relatief hoog dividend. Over de periode 1990 - 2003, was het rendement van aandelen wereldwijd 7,3%, van de totale onroerend goed markt 8,1% en zou dit fonds een rendement van 12,2% hebben gemaakt.

Spreiding
Naast het dividendrendement, biedt beleggen in Robeco Hoog Dividend Onroerend Goed een goede aanvulling in de beleggingsportefeuille. Zo is de correlatie met de wereldwijde aandelenmarkt lager dan andere sectoren. De populariteit van dit segment is sterk gestegen de afgelopen tijd, vooral bij institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Door de grote defensiviteit van dit fonds, is het fonds aantrekkelijk in tijden dat de aandelenmarkt matige of slechte rendementen biedt. Het grootste risico voor het fonds is een sterk herstel op de beurzen, dat gepaard gaat met hoge economische groei en oplopende rentes.

Robeco Property Equities
Robeco Hoog Dividend Onroerend Goed is het tweede fonds dat indirect in vastgoed belegt. Het andere fonds is het Robeco Property Equities fonds. Dit Luxemburgse fonds, keert geen dividend uit, en belegt sinds 1998 in de gehele vastgoedmarkt, dus zowel in bovengenoemde investeerders als projectontwikkelaars.

Fondsfeiten

- Introductieperiode: maandag 20 september t/m vrijdag 8 oktober 2004.

- Beursintroductie: dinsdag 12 oktober 2004.
- Inschrijfprijs EUR 25.

- Management fee: 1.5%.

- Service fee: 0.12%.

- Spread: 98.5 - 102.5.

- Beursnotering aan Euronext Amsterdam.
- Doorlopend verhandelbaar.

- Dividend uitkerend.

- Alleen in Nederland aangeboden.

- Belegt wereldwijd.

- Verkrijgbaar bij Rabo-banken, Robeco Direct en via Euronext Amsterdam.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.

De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors). Daarnaast is er een kantoor in Bahrein.

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste 'Sustainability Cluster Score' binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco Office +31 - 10 - 224 28 10
Mobile +31 - 653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl

20 sep 04 15:53