Gemeente Groningen

maandag 20 september:
27.500 cultuursubsidie voor zes instellingen

Zes culturele instellingen ontvangen totaal 27.500, - subsidie van de gemeente Groningen: de Stichting Savlanut, het Universiteits-theater, the Northern Consort, het Kunstencentrum Groningen, Stichting De Firma en de Stichting Taptoe Groningen. Jaarlijks geeft de gemeente Groningen 175.000,- uit aan incidentele subsidies voor cultuur. Doel hiervan is het verlevendigen van het culturele klimaat en het bieden van kansen aan nieuwe culturele initiatieven. De Groninger Adviescommissie Cultuur beoordeelt de aanvragen en adviseert in vijf subsidierondes per jaar aan het College van B&W.

De Stichting Savlanut ontvangt een bedrag van 10.000,- voor de nieuwe dansvoorstelling Myrrh and Cinnanmon van Club Guy & Roni. Dit is een coproductie van de Stichting Savlanut, de Stichting Prime en het Grand Theatre. De muziek van vijf Estlandse componisten wordt live uitgevoerd. De voorstelling gaat 21 oktober in première tijdens het Arvo Pärt Festival, dat van 20 t/m 24 oktober plaatsvindt.

Het Universiteitstheater ontvangt een bedrag van 2500,- voor de tweede editie van het Groninger Studenten Theater Festival. Het Universiteitstheater organiseert dit festival in samenwerking met de USVA. Tijdens dit festival zijn acht theatervoorstellingen te zien, geproduceerd door verschillende studententheatergroepen uit het hele land. Het festival is van 3 t/m 7 november a.s.

The Northern Consort is een professioneel kamermuziekensemble dat in 2002 is opgericht. Zij ontvangen een subsidie van 7000,- voor voortzetting van het project Gastconcerten. Voor komend seizoen staat een nieuwe concertserie gepland van 9 concerten, waaronder een concert met oud-Nederlandse kinder- en slaapliedjes, een 'Rondje Beethoven', een concert rond Arvo Pärt en een concert met beroemde sterf- en liefdesscènes.

De Jeugdtheaterschool Groningen (onderdeel van het Kunstencentrum) viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. De jubileumvoorstelling is een theaterspektakel met dans, zang en muziek naar een bewerking van de Odyssee van Homerus, waar zo'n 180 jongeren aan meedoen. De Jeugdtheaterschool ontvangt voor de jubileumvoorstelling 5000,- .

Stichting De Firma werkt op projectbasis, waarbij wisselende regisseurs een stuk naar eigen keuze en met een eigen cast maken. De Firma ontvangt 2000,- subsidie voor het theaterproject Passanten, passanten dat in september in première gaat. Het project bestaat uit zes monologen van Ton Meijer op zes verschillende locaties in de Groningse binnenstad.
De Stichting Taptoe Groningen organiseert op 16 oktober a.s. in de Martiniplaza de 14e taptoe. Zes korpsen geven elk een show van 15 minuten, afgewisseld met 'entertainment-intermezzi' van o.a. de Rolschaatsclub Veendam en een 'Grootkoor' begeleid door het Harmonieorkest Patrimonium. De Stichting Taptoe ontvangt voor deze 14e Taptoe een bijdrage van 1000,-.