NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


20.09.2004
NVZ lanceert Databank Kwaliteit

Wachttijden en kwaliteitsindicatoren ziekenhuizen op één site te raadplegen.
Vanaf vandaag is het mogelijk zowel de wachttijden als de kwaliteitsindicatoren van algemene en categorale ziekenhuizen en revalidatie-instellingen te raadplegen via de website van de NVZ vereniging van ziekenhuizen: www.nvz-ziekenhuizen.nl

Databank Kwaliteit

In mei 2004 maakten de NVZ en de Orde van Medisch Specialisten bekend dat hun leden de organisatie en de kwaliteit van hun werk inzichtelijk zouden maken via indicatoren. Sindsdien hebben de instellingen de indicatoren gepubliceerd in hun jaarverslagen of op hun websites. Met de Databank Kwaliteit is het nu mogelijk deze gegevens op één plaats, digitaal te raadplegen.

De Databank Kwaliteit is het 'zusje' van de Databank Wachttijden die in 2000 verscheen. Ook bij de nieuwe databank kan de consument de gegevens oproepen door de naam van het ziekenhuis van zijn keuze in te toetsen. In de Databank Kwaliteit is onder meer te lezen wat er gebeurt op het gebied van de kwaliteit van zorg, de patiëntveiligheid, de patiëntvriendelijkheid, de personele organisatie, de financiële positie en de kwaliteitssystemen van de instellingen.

Verantwoording, sturing, marketing

De indicatoren zijn in eerste instantie ontwikkeld om in één oogopslag een beeld te geven van de activiteiten en prestaties van ziekenhuizen. De indicatoren zijn geschikt om verantwoording af te leggen aan het brede publiek, de toezichthouders en de overheid. Nu deze informatie breed beschikbaar komt, kunnen ziekenhuizen beter gaan sturen op de kwaliteit en doelmatigheid van zorg. In de toekomst kunnen ziekenhuizen de indicatoren als marketinginstrument gebruiken, waarmee ze hun onderlinge verschillen duidelijk aan de consument kunnen aangeven.

Daarvoor is het nodig dat de meetmethoden van de indicatoren identiek zijn en dat de indicatoren de actuele ontwikkelingen op de voet volgen. De NVZ zal daarom de indicatoren jaarlijks evalueren met de Orde van Medisch Specialisten en de Federatie van Universitair Medische Centra en daar waar nodig bijstellen.

Steeds actueel

De ziekenhuizen zijn eigenaar van deze gegevens en voeren de gegevens zelf in. Zij voorzien de gegevens van toelichtingen. Daarmee geven zij het publiek inzicht in hun specifieke situatie en de gemaakte keuzes. De ziekenhuizen vullen jaarlijks vóór 1 juni hun indicatoren over het voorgaande jaar in. De gegevens over het verslagjaar worden elk jaar vastgezet op de databank. De toelichtingen kunnen echter het gehele jaar door aangepast worden. Zo kunnen de ziekenhuizen het publiek op de hoogte houden van de meest recente ontwikkelingen. De databank is daarmee niet alleen naslagwerk over de voorgaande jaren maar geeft ook actueel inzicht in de ontwikkelingen in de individuele instellingen en in de branche ziekenhuizen in haar totaliteit.