Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Aanstelling directeur-generaal Rode Kruis-Vlaanderen

Prof. dr. Philippe Vandekerckhove is vandaag, zaterdag 18 september, benoemd tot directeur-generaal van Rode Kruis-Vlaanderen.

Philippe Vandekerckhove (42) is arts en klinisch bioloog en sinds 1 oktober 2003 al directeur-generaal van de Dienst voor het Bloed van Rode Kruis-Vlaanderen. Nu neemt hij ook de taak van directeur-generaal van de Humanitaire Diensten op zich. Deze functie kwam vrij door het vertrek van Wim Coumans, die pas werd aangesteld tot kabinetschef op het kabinet van Minister Vervotte, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De Gemeenschapsraad van Rode Kruis-Vlaanderen besliste vandaag om de functie van directeur-generaal van de Humanitaire Diensten niet opnieuw afzonderlijk in te vullen.

Philippe Vandekerckhove krijgt als opdracht de missie en de werking van Rode Kruis-Vlaanderen te moderniseren. Zo zal Rode Kruis-Vlaanderen onder meer een duidelijkere responsabilisering van de medewerkers nastreven en dit zowel voor de bijna 14.000 vrijwilligers als voor de 1.200 personeelsleden. Daarnaast wordt tegen het einde van het jaar een nieuw strategisch plan opgesteld. Voor de Dienst voor het Bloed krijgen de kwaliteitszorg, het wetenschappelijk onderzoek en de dienstverlening aan de ziekenhuizen prioriteit. Voor de Humanitaire Diensten worden de krachtlijnen momenteel vastgelegd.

Rode Kruis-Vlaanderen zal actief investeren in moderne infrastructuur en werkingsmiddelen zodat alle vrijwilligers en personeelsleden kunnen werken met de recentste technologie en volgens de hoogste kwaliteitscriteria. Er worden reeds belangrijke investeringen gedaan op het vlak van informatica, kwaliteitszorg en personeelsbeleid.

De hoofdzetel van Rode Kruis-Vlaanderen verhuisde in maart 2004 naar een nieuw gebouw in Mechelen dat volledig is aangepast aan de noden voor deze nieuwe werking. Het gebouw wordt in aanwezigheid van de nationale voorzitter, H.K.H. Prinses Astrid, officieel ingewijd op 13 oktober.

Mechelen, 18 september 2004